EUR/USD Bertahan Daripada Kejatuhan Harga Di Penghujung Minggu

275

Menuju dagangan ke penghujung minggu, pelabur tambah waspada ekoran sentimen pasaran yang kembali berisiko dengan tumpuan terarah pada perkembangan krisis Rusia dan Ukraine.

Risiko dilihat semakin meningkat apabila campur tangan Amerika Syarikat (AS) dalam pertelingkahan itu turut menjadikan situasi semakin tegang.

Pelabur mula beralih ke pelaburan aset lebih selamat seperti emas yang dapat diperhatikan nilainya yang melonjak tinggi, begitu juga mata wang safe-haven yang mendapat kelebihan dalam sentimen pasaran risk-off.

Walaupun begitu, US dolar pada dagangan Khamis semalam dilihat tidak begitu menyerlah dan belum menunjukkan pengukuhan yang sebenar meskipun beberapa faktor menyokong untuk US dolar mengukuh seperti data-data ekonomi AS yang diterbit dengan angka meningkat serta sentimen positif daripada minit mesyuarat FOMC.

US dolar yang gagal memberikan tekanan dilihat masih memberikan ruang untuk Euro bertahan daripada penyusutan nilai yang lebih rendah.

Pada carta harga pasangan mata wang EUR/USD, harga masih berlegar di bawah zon SBR (support become resistance) 1.14000 dengan penurunan harga berlaku semula semalam ekoran perkembangan negatif krisis Rusia-Ukraine.

Harga susut ke paras sekitar 1.13250 semalam sebelum pantul semula dan mendatar di sekitar 1.13600 sehingga ke penghujung sesi New York.

Penganalisis melihat kecenderungan untuk harga susut lebih rendah ekoran sentimen pasaran yang berisiko dijangka akan mencetuskan pengukuhan US dolar pada bila-bila masa sahaja.

Jika penurunan harga berlaku, zon RBS (resistance become support) sekitar 1.12700-1.12500 akan diuji dahulu sebelum harga menuju ke paras tumpuan 1.12000.

Sebaliknya jika situasi pasaran berubah dan harga melonjak lebih tinggi, melepasi zon SSBR 1.14000 akan memberi isyarat untuk trend bullish semula.

Kenaikan harga akan menuju ke paras sekitar 1.14500 dan juga zon rintangan 1.14800 sebelum paras 1.15300 akan menjadi sasaran untuk harga catatkan paras ketinggian terbaru.

Lihat gambar carta harga pasangan EUR/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat