EUR/USD Kembali Melantun Dari Zon RBS $1.0800!

158

Situasi pasaran menuju ke penghujung minggu berubah semula terutamanya pada mata wang US dolar yang kembali bergerak susut semula berikutan terkesan oleh reaksi terhadap data ekonomi terbaru yang diterbitkan.

Bacaan kedua untuk pertumbuhan ekonomi Amerika Syarikat (AS) suku pertama 2024 merendah kepada 1.3% (ramalan 1.2%) daripada bacaan awal 1.6% sebelum ini.

Selain itu, data tuntutan faedah pengangguran AS untuk minggu sebelum ini sedikit meningkat manakala data kontrak jualan rumah AS pada April merosot lebih teruk dari angka ramalan.

Kebimbangan terhadap ekonomi AS yang menunjukkan risiko itu memberi tekanan semula kepada US dolar sementara memberi kelebihan kepada mata wang utama lain untuk memulih di penghujung Mei ini.

Petunjuk yang akan diteliti seterusnya adalah pada data indeks perbelanjaan peribadi pengguna (PCE) di sesi New York malam nanti yang dijangka turut beri impak besar pada pergerakan pasaran.

Meneliti carta pasangan mata wang EUR/USD, harga dilihat telah kembali melantun semula setelah menguji zon RBS (resistance become support) 1.08000.

Harga yang paparkan kejatuhan ke zon tersebut itu kembali membuat kenaikan semula ke paras sekitar 1.08400 di sesi New York semalam.

Pergerakan harga perlahan meniti di atas garisan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta tersebut memberi isyarat awal untuk perubahan semula trend.

Sekiranya kenaikan harga diteruskan selepas ini, harga dijangka akan cuba untuk mencapai semula zon 1.09000 untuk menguji rintangan itu.

Berjaya melepasinya akan membantu harga catatkan ketinggian terbaru dengan sasaran beralih pada 1.10000 pula.

Namun, jika harga kembali alami kejatuhan semula, zon RBS 1.08000 akan diuji lagi dan reaksi di sekitar itu akan diperhatikan.

Jika zon tersebut sudah tidak mampu untuk melantunkan kembali harga naik, susut di bawahnya akan menjadi isyarat bearish sebelum harga lanjutkan penurunan menuju 1.07000.

Lihat gambar carta harga pasangan EUR/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat