EUR/USD ‘Meletup’ Selepas Keputusan Mesyuarat FOMC

477

Setelah dinanti-nantikan oleh para pelabur, akhirnya keputusan mesyuarat FOMC terjawab pada awal pagi ini dengan menyaksikan US dolar mengalami penyusutan nilainya yang agak ketara berbanding kumpulan mata wang utama.

Federal Reserve (Fed) mengekalkan dasar yang longgar dengan kadar faedah tidak berubah serta program pembelian bon turut dikekalkan sebagai langkah menyokong ekonomi Amerika Syarikat (AS).

Pengerusi Fed, Jerome Powell ada menyentuh berkenaan langkah pengurangan bon (tapering) apabila memaklumkan bahawa para penggubal polisi ada membincangkan mengenai butiran tersebut, namun akan memerlukan beberapa mesyuarat lagi sebelum dapat memberi jawapan lebih jelas.

Susulan keputusan mesyuarat tersebut, carta harga pasangan mata wang EUR/USD menyaksikan lonjakan ke paras tertinggi 2 minggu dengan kenaikan harian sekitar 80 pips dicatatkan.

Harga pada mulanya membuat penurunan menyentuh ke paras 1.17800 sebelum melonjak di atas paras 1.18000 dan menutup dagangan di paras ketinggian sekitar 1.18500 pada penghujung sesi New York.

Situasi ini juga telah membuka ruang untuk kenaikan harga menuju ke paras rintangan 1.19000 pada zon SBR (support become resistance) setelah harga jatuh di bawah zon tersebut selama 4 minggu.

Kenaikan lebih tinggi melepasi zon tersebut akan mendorong jangkaan harga ke paras sasaran seterusnya pada rintangan utama 1.20000.

Sebaliknya jika situasi lonjakan harga ini gagal bertahan dan harga membuat penurunan semula, pelabur akan menilai sama ada paras 1.18000 mampu membendung kejatuhan lebih rendah harga.

Sekiranya harga terus menjunam, zon support pada 1.17000 akan menjadi tumpuan selepas harga turut melepasi paras sokongan minggu lalu sekitar 1.17500.

Lihat gambar carta pasangan mata wang EUR/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat