EUR/USD Timbulkan Persoalan, Bullish Atau Bearish?

569

Menepati ramalan penganalisis, pergerakan pasaran pada awal minggu ini telah mula perlahan yang dijangka untuk ‘berehat’ selepas berdepan data-data penting serta mesyuarat bank-bank pusat pada minggu lalu.

US dolar gagal berikan persembahan yang positif pada awal minggu walaupun pelabur meletakkan harapan untuk melihat pengukuhan US dolar selepas laporan pekerjaan NFP Amerika Syarikat (AS) dilihat menyokong raja mata wang itu untuk mengukuh pada penghujung minggu.

Walaupun pertambahan pekerjaan AS pada bulan Januari meningkat lebih tinggi berbanding jangkaan, pelabur berkemungkinan berwaspada terhadap peningkatan pada kadar pengangguran dan seterusnya akan memberi tumpuan pula terhadap laporan inflasi AS pada minggu ini.

Dengan angka ramalan untuk bacaan inflasi bulanan yang suram, agak sukar untuk menjangkakan pengukuhan US dolar menuju ke penghujung minggu.

Meneliti pergerakan harga pada carta pasangan mata wang EUR/USD, harga mula mendatar selepas laporan NFP pada Jumaat menafikan pengukuhan Euro yang sebelumnya dipacu oleh keputusan hawkish oleh mesyuarat bank pusat Eropah.

Namun begitu, pengukuhan lebih lanjut US dolar tidak berjaya dipaparkan pada dagangan Isnin semalam untuk terus menekan harga lebih rendah.

Julat harga pada zon 1.14000 hingga 1.14500 kini menjadi zon penting untuk memberikan isyarat pergerakan harga selanjutnya sementara harga mendatar di kawasan tersebut sepanjang semalam.

Bersambung pada sesi Asia pagi ini (Selasa), harga turut dilihat menguji paras 1.14500 dan gagal untuk teruskan kenaikan lebih tinggi.

Paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam juga menjadi rintangan buat kenaikan harga memberi petunjuk awal untuk penurunan lebih rendah.

Namun, untuk penurunan harga memerlukan faktor pengukuhan US dolar yang dilihat sedikit goyah ekoran pelabur berkemungkinan waspada menantikan laporan inflasi AS.

Jika penurunan harga terjadi, paras 1.14000 akan diuji terlebih dahulu yang bakal berfungsi sebagai paras sokongan terhampir.

Penurunan yang melepasi paras tersebut akan memberikan idea kepada pelabur bahawa harga bersedia untuk menjunam semula.

Zon sekitar 1.12500 akan menjadi sasaran untuk penurunan harga semula yang dilihat sebagai zon SBR (support become resistance).

Namun jika harga berjaya melonjak untuk menyambung corak bullish minggu lalu, zon rintangan pada 1.14800 akan sekali lagi diuji seperti Khamis lalu.

Kenaikan lebih tinggi dilihat akan menuju paras tumpuan awal sekitar 1.15300 yang menjadi antara zon penting harga pada dagangan Oktober dan November lalu.

Lihat gambar carta harga pasangan EUR/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat