Exit Poll Menunjukkan Konservatif Kehilangan Majoriti, Gbp/Usd Jatuh 250 Pip

61

Pusat-pusat undi pilihanraya UK telah ditutup pukul 5 pagi tadi waktu Malaysia dan ‘exit poll‘ telah pun dikeluarkan yang menunjukkan Parti Konservatif gagal mengekalkan majoriti di parlimen UK.

Exit poll adalah tinjauan yang dibuat kepada pengundi yang meninggalkan pusat undi dan ditanya tentang bagaimana mereka mengundi di dalam pilihanraya.

Harus diingat, ini adalah ‘exit poll’ dan bukannya keputusan rasmi pilihanraya UK. Keputusan rasmi boleh saja menunjukkan keputusan yang berbeza atau jauh berbeza daripada ‘exit poll’. Hal ini juga boleh menyebabkan pergerakan pasaran yang volatile (turun-naik) begitu tinggi.

Kita bakal mendapat keputusan rasmi pertama seawal pukul 6 pagi waktu Malaysia.

Dalam ‘exit poll‘ yang dikeluarkan sebentar tadi menunjukkan Parti Konservatif mendapat 314 kerusi, di mana Parti Buruh dengan 266 kerusi. Dengan keputusan ini dijangka Parti Theresa May (Konservatif) gagal mengekalkan majoriti di Parlimen UK.

Jika inilah hasil rasmi dalam pilihanraya UK, ia akan menyebabkan ketidaktentuan yang tinggi dalam kerajaan yang akan dibentuk selepas ini.

Parti Konservatif akan kehilangan kuasa dalam pentadbiran sama ada secara domestik atau global.

Harus diingat hasil akhir adalah rundingan Brexit dan jika inilah hasil rasmi pilihanraya UK hari ini akan memberi ketidaktentuan dalam rundingan dengan Kesatuan Eropah kerana Theresa May tidak mempunyai kedudukan yang kukuh dalam kerajaan.

Terlalu banyak ketidaktentuan dalam pilihanraya kali ini dengan tinjaun awal menunjukkan Konservatif hanya kekurangan 12 kerusi untuk mendapat majoriti mudah.

Oleh itu, di sini ada dua senario yang mungkin akan berlaku dalam keputusan rasmi. Pertama adalah Parti Konservatif mendapat kerusi yang lebih rendah daripada 314 dan kedua Parti Konservatif mendapat majoriti mudah 326 kerusi atau lebih daripada itu.

Apa yang akan berlaku kepada pasaran khususnya matawang Gbp adalah terdapat potensi khususnya Gbp/Usd untuk meneruskan kejatuhan jika situasi pertama yang berlaku dalam keputusan rasmi. Bagi situasi dua, Gbp dijangka akan menguat semula daripada kejatuhan sebentar tadi.

Satu lagi peringatan adalah, dalam pengiraan undi yang sedang berjalan kita akan mendapat maklumat terkini tentang parti mana yang mendahului dan perkara ini sudah tentu akan menyebabkan pasangan matawang Gbp/Usd khususnya, bergerak turun-naik dengan pantas.

Apa-apa sahaja boleh berlaku dalam pasaran, dan kami akan mengemaskini maklumat rasmi dari masa ke semasa.

Belajar lebih lanjut tentang Analisis Fundamental – KLIK SINI

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat