Facebook Berat Sebelah!-Kempen Biden

146

Menerusi sebuah pesanan kepada CEO Facebook, Mark Zuckerberg, kempen Biden mendakwa bahawa platform itu mundur dalam melaksanakan tanggungjawabnya untuk melindungi demokrasi di AS dengan memerangi penyebaran maklumat yang salah mengenai pilihan raya presiden 2020.

Menurut pengurus kempen Biden, Jen O’Malley Dillon, Facebook dikatakan gagal bertindak berdasarkan komitmennya untuk melarang mesej yang memberi gambaran yang salah berkaitan dengan proses pengundian. Contohnya, sebuah video baru-baru ini yang disiarkan di laman Facebook mengenai kempen Trump yang menampilkan Donald Trump Jr. yang mendedahkan bahawa lawan bapanya mempunyai rancangan untuk menambahkan jutaan surat suara palsu yang dapat membatalkan undi sekaligus membatalkan pilihan raya.

Sehubungan dengan itu, Facebook telah menambahkan label pada video berkenaan dan menyatakan bahawa pengundian melalui surat mempunyai sejarah kepercayaan yang panjang di AS dan ianya adalah yang sama diramalkan pada tahun ini.

Namun, kempen Biden mengatakan bahawa tindakan yang diambil oleh platform media sosial tersebut adalah tidak mencukupi.

Selain itu, Facebook turut didakwa berat sebelah dan menyokong tindakan Trump untuk rakyat AS mengundi 2 kali, iaitu keluar membuat pengundian di pusat mengundi dan mengemukakan undi melalui pos.

Walau bagaimanapun, jurucakap kempen Trump tidak mahu mengeluarkan apa-apa komen berhubung isu tersebut.

Sebelum ini, Facebook telah mengambil beberapa langkah sejak pilihan raya 2016 untuk melindungi platformnya daripada dimanipulasi oleh individu yang ingin merosakkan demokrasi AS. Setelah pegawai pemerintah AS mendapati bahawa ejen Rusia dapat membeli iklan politik serta menyebarkan maklumat di Facebook dan platform media sosial lain pada pilihan raya presiden yang lalu, Facebook mengambil tindakan yang lebih keras untuk pengiklan yang ingin menyebarkan mesej politik dan membuat carian pangkalan data iklan politik.

 

Tetapi kebanyakan Demokrat berpendapat bahawa usaha Facebook belum mencukupi. Hal ini demikian kerana Facebook belum mampu untuk mengesan pengiklan yang menyasarkan golongan pengundi pada skala yang sangat kecil.

Lebih malang lagi, laman media sosial berkenaan dikhabarkan akan membiarkan ahli politik berbohong dalam iklan politik dan telah menolak untuk membuang jawatan Presiden dari Donald Trump.

Sebaliknya, Twitter telah mengambil tindakan yang lebih agresif dalam kandungan politik tahun lalu, seperti memeriksa fakta dan memadam beberapa tweet Trump dan melarang iklan politik sama sekali. Pendapatan iklan politik Twitter jauh lebih kecil daripada Facebook, walaupun Zuckerberg mengatakan ia juga bukan sebahagian besar dari pendapatan syarikat.

Zuckerberg mengatakan bahawa beliau tidak mahu menjadi penentu kebenaran di Facebook, tetapi O’Malley Dillon menulis bahawa dengan gagal memerangi maklumat yang tidak betul, bahkan Facebook gagal melindungi suara pengundi.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat