Fed Bernada ‘Dovish’ Beri Harapan Emas Teruskan Momentum Capai $2,000!

838

Harga emas kini jatuh sedikit selepas capai paras tertinggi dalam tempoh dua minggu disebabkan oleh pergerakan hasil perbendaharaan Amerika Syarikat (AS). Namun, jongkong emas tetap disokong oleh jangkaan kadar puncak.

Spot gold turun 0.2% kepada $1,975.80 per auns selepas naik 2.2% minggu lepas. Manakala, U.S. gold futures pula turun 0.3% kepada $1,978.50.

Penanda aras hasil perbendaharaan 10 tahun AS meningkat kepada 4.4647% selepas mencecah paras terendah dua bulan dan mengurangkan daya tarikan emas tanpa faedah.

Pasaran pekerjaan AS yang perlahan dan laporan inflasi pengguna yang lemah daripada jangkaan mendorong pasaran untuk menyemak semula ramalan mereka.

Ramai trader menjangkakan Fed akan mengekalkan kadar tidak berubah pada mesyuarat dasar yang berlangsung 12 hingga 13 Disember nanti. Kadar faedah yang lebih rendah memberi tekanan kepada dolar dan hasil bon.

Sementara itu, dolar AS merosot ke paras terendah dua bulan dan itu menjadikan emas lebih murah untuk pemegang mata wang lain.

Pelabur-pelabur menunggu mesyuarat terakhir bank pusat AS tahun ini untuk mendapatkan penjelasan mengenai keputusan kadar faedah. Saham Asia bermula agak perlahan berdasarkan penilaian pasaran yang meregang berikutan jangkaan pelonggaran dasar global yang agresif pada tahun depan.

Dalam berita berasingan, pihak kerajaan AS dan Israel melaporkan perjanjian untuk membebaskan tebusan di Timur Tengah semakin hampir biarpun peperangan masih dalam situasi genting.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat