FED Berpotensi Menaikkan Kadar Faedah – “Hawkish Mode in Standby”

723

[Artikel Tajaan]

Seperti yang telah dijangkakan FOMC semalam telah menyaksikan pengekalan kadar faedah di paras 5.25% – 5.50%. Selain itu juga undian mengekalkan kadar faedah jelas melihatkan dua faktor utama yang mendorong keputusan ahli Fed iaitu kestabilan dan permintaan yang tinggi terhadap sekuriti perbendaharaan (Treasury Securities) dan juga pengukuhan ekonomi yang ketara berpandukan pengeluaran data KDNK Amerika suku ketiga (GDP of Quarter 3) tahun ini.

Walaupun begitu, ahli FOMC telah sebulat suara melihat kadar inflasi di negara itu semakin meninggi berdasarkan rumusan data “core PCE inflation” tahunan yang telah dikeluarkan baru-baru ini. “Core PCE Inflation” merupakan indikator ataupun alat rujukan yang diguna pakai oleh Fed di dalam mentafsir paras inflasi terhadap data inflasi “CPI”. Sehubungan dengan itu, Fed telah membuka keberangkalian akan ada kenaikan kadar faedah pada masa hadapan seperti yang telah dinyatakan mesyuarat FOMC semalam “Determining the extent of additional policy firming that may be appropriate“. Kenyataan yang telah dikeluarkan ini merupakan kenyataan yang sama ketika “tiga” mesyuarat FOMC yang lepas di mana Fed dilihat mengekalkan kadar faedah yang sedia ada. Kenyataan Fed semalam dilihat FOMC kini berada dalam mod “hold”,  dengan nada  hawkish dan peluang untuk kenaikan kadar faedah pada masa hadapan dilihat berpotensi tinggi. Pasaran kini menantikan “peluang” atau petunjuk sokongan terhadap keputusan Fed semalam yang dilihat kini tertumpu kepada pengeluaran data pekerjaan Amerika esok dan data inflasi pengguna CPI minggu hadapan.

Tinjauan Hala Tuju Kadar Faedah Amerika

Tiada sebarang petunjuk yang telah diberikan di dalam kenyataan Fed semalam, mengenai penurunan kadar faedah. Kami menjangkakan, kadar faedah di Amerika tidak akan diturunkan sehingga suku kedua (Q2) tahun 2024. Pasaran pekerjaan di Amerika pada masa kini dilihat kukuh dan mampu mendorong keputusan Fed untuk terus mengekalkan kadar faedah sedia ada untuk tempoh yang lebih lama.

Log Masuk/Daftar Akaun Saracen Markets Dan Dapatkan Akses Dokumen MARKET OUTLOOK Yang Menjadi Rujukan Institusi Dan Pedagang Profesional. Log Masuk Sekarang – KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat