Fed Fischer: Kesan Kenaikan Kadar The Fed Adalah Terkawal

55

Jangkaan ekonomi yang lebih cerah telah mengurangkan reaksi buruk pasaran kepada keputusan The Fed untuk dua kali lagi kenaikan kadar, kata Naib Pengerusi Federal Reserve Stanley Fischer pada Rabu. Pendekatan secara beransur-ansur oleh The Fed sepatutnya tidak memberi kesan besar kepada negara lain.

“Walaupun perbezaan polisi monetari kini begitu ketara, kesan kepada ekonomi luar akan terus terkawal.”

Bank pusat Amerika Syarikat menaikkan kadar faedahnya kepada 1.00% pada mesyuarat Mac dalam usaha mengetatkan kadar secara beransur-ansur.

Dengan kadar pengangguran kini berada di tahap 4.5% dan inflasi yang meningkat perlahan, majoriti ahli The Fed semakin yakin dengan dua lagi kenaikan kadar tahun ini.

Fischer juga mengimbau dua tempoh kitaran pengetatan polisi The Fed pada 1999 dan 2004 di mana Amerika Syarikat dan perniagaan asing dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran seperti ini.

Tetapi beliau juga menegaskan bahawa keputusan bank pusat untuk memotong kadar faedah kepada hampir kosong peratus dan mengekalkan ia di situ hampir 10 tahun telah memberi tekanan kepada harga aset dan matawang di negara pesat membangun (emerging market).

Ketika ini, tidak banyak bank pusat dalam kitaran pengetatan polisi (kenaikan kadar faedah) seperti The Fed jika dibandingkan negara-negara lain yang masih menggunakan polisi monetari akomodatif.

Fischer menjelaskan terdapat isyarat positif di mana kadar pengangguran di Eropah yang semakin berkurangan dan inflasi bergerak ke paras sasaran bank pusat, tidak lupa juga China dengan asas ekonomi yang kukuh.

Akhir sekali beliau masih menjangkakan kenaikan kadar di Amerika secara beransur-ansur yang akan memberi faedah kepada ekonomi domestik dan negara luar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat