Fenomena NFT Semakin Hangat, Ethernity Chain (ERN) Sebuah ANFT Pamerkan Lonjakan Kejam!

228

Walaupun kebanyakan pasaran matawang digital susut nilai, tetapi beberapa matawang kripto yang berasaskan non-fungible token (NFT) telah membangkitkan kehangatan pasaran kripto sejak kebelakangan ini.

Khususnya, seperti AXS, Sandbox, SLP dan TVK mempamerkan jumlah dagangan yang semakin meningkat dari hari ke hari.

Namun, Ethernity Chain (ERN) sebuah platform berasaskan blockchain yang menghasilkan authenticated non-fungible token (ANFT) edisi terhad ini telah menyaksikan lonjakan yang ‘kejam’ sejak semalam.

Baru-baru ini, CONMEBOL telah bekerjasama dengan Ethernity Chain untuk menjulang trofi sebagai NFT, bagi memperingati Copa America ke-47, sesi lelongan itu terjual dengan harga sekitar RM74,722.

Copa America ke-47, kejohanan bola sepak utama untuk pasukan antarabangsa Amerika Selatan, menyaksikan keputusan berpihak kepada Argentina menewaskan Brazil 1-0 dalam perlawanan akhir.

Menarik jika teliti carta pergerakan semasa harga ERN/USDT.

Sewaktu artikel analisa ERN dikeluarkan pada awal bulan Julai lalu, ERN didagangkan sekitar harga $5.6, namun kini telah menghasilkan 90% lonjakan secara positif.

Ekoran itu, pergerakan harga secara konsistennya terus mencatatkan paras ketinggian sepanjang masa (ATH) terbaru berturut-turut, mencapai harga $10.6 sejak semalam.

Pandangan sudut teknikal, pergerakan harga masih kekal dengan momentum bullish dan telah melepasi ruangan zon RBS (resistance become support) sekitar $9.0 dimana pergerakan harga dilihat sedang berlegar-legar samada membuat pembetulan harga (correction) atau meneruskan kenaikan yang lebih tinggi.

Bagi jangkaan seterusnya, sekiranya pergerakan harga kekal dengan momentum pergerakannya, paras Resistance sekitar $10 bakal menjadi tumpuan seterusnya untuk diuji sebelum membuat kenaikan yang lebih tinggi atau bakal membuat paras ketinggian sepanjang masa (ATH) terbaru.

Manakala, jika pergerakan harga ERN kembali menunjukkan trend bearish, pergerakan harga bakal menguji kembali zon RBS sekitar $9.0 tersebut sebelum membuat penurunan yang lebih rendah atau sekadar retracement, dan bakal menjadi pemerhatian seterusnya oleh para pelabur.

Sewaktu penulisan, ERN/USDT didagangkan pada harga sekitar $9.5 melonjak lebih 45% dalam tempoh 24 jam terakhir. Koin ERN sekaligus mengambil tempat ke-259 daripada kedudukan ke-372 sebelum ini dalam pasaran.

Lihat gambar carta matawang kripto ERN/USDT di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat