Ferrero Hentikan Import Minyak Sawit Sime Darby Atas Tuduhan Buruh Paksa

6,322

‘Aduh, lagi-lagi pertuduhan amalan buruh paksa di Malaysia!’

Ferrero, gergasi coklat dari Itali, mengesahkan keputusan untuk menghentikan pengambilan minyak sawit dari Sime Darby Plantation Malaysia selepas perkhidmatan kastam Amerika Syarikat mendapati ia mengamalkan amalan buruh paksa.

Menurut kenyataan rasmi Ferrero, mereka mematuhi keputusan Kastam dan Perlindungan Sempadan AS, dan telah meminta kesemua pembekal langsungnya untuk berhenti membekalkan minyak sawit dan minyak isirung sawit yang diperolehi secara tidak langsung daripada Sime Darby sehingga diberitahu kelak.

Sekatan terbaharu terhadap Sime Darby tersebut merupakan yang ke-6 buat syarikat-syarikat di negara Asia Tenggara dalam tempoh 2 tahun atas dakwaan amalan buruh paksa oleh kastam AS.

Walaupun Ferrero hanya membeli sedikit sahaja minyak dari Sime Darby, keputusan penggantungan tersebut selari dengan Hershey Co dan General Mills Inc dan ia secara tidak langsung mencemarkan lagi reputasi syarikat-syarikat di Malaysia yang diapit isu amalan buruh paksa terhadap pekerja asing.

Sebagai respon, Sime Darby menyatakan bahawa mereka telah mengambil setiap langkah dalam menegakkan hak kemanusiaan dan kesemua pihak berkepentingan komited dalam memastikan kemampanan dalam kepimpinannya dalam industri.

Tambahnya lagi, mereka juga sentiasa berkomunikasi dengan semua pemegang kepentingan utama, terutamanya pelanggan yang mempunyai komitmen mereka sendiri, selain turut menyatakan bahawa Ferrero bukan pelanggan mereka.

Sebagai pengetahuan, minyak sawit merupakan minyak sayuran yang utama dalam resepi coklat Ferrero Rocher dan Nutella.

Selain itu, minyak sawit merupakan antara minyak sayuran paling murah dan pantas berkembang di dunia, yang turut boleh digunakan dalam pembuatan bahan kosmetik.

Namun, indusri itu berhadapan pertuduhan amalan buruh paksa beberapa tahun ini terutamanya di negara-negara Asia Tenggara, dengan hampir 80% pekerja imigran bekerja dalam industri tersebut di Malaysia.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat