Finnair Terpaksa Korbankan 1,000 Pekerja

243

Syarikat penerbangan nasional Finland, Finnair hari ini mengumumkan rancangan untuk mengurangkan sebanyak 1,000 pekerja, atau 15% daripada tenaga kerjanya, akibat daripada impak ekonomi ketika penularan wabak COVID-19

Ketua eksekutif syarikat penerbangan itu, Topi Manner mendedahkan bahawa perubahan ke arah yang lebih baik dalam kadar segera sukar untuk dilaksanakan bahkan masih kabur. Selain itu, pendapatan mereka dikhabarkan mengalami kejatuhan yang teruk. Oleh yang demikian, mereka perlu menyesuaikan pembiayaan perniagaan itu dengan keadaan semasa.

Sementara itu, 1,000 pengurangan tersebut tidak akan melibatkan kru kabin dan deck penerbangan. Mereka akan tetap bertahan sehingga tempoh yang diberitahu kelak.

Sebilangan besar pekerja 6,700 syarikat penerbangan tersebut kini sedang diberhentikan untuk sementara waktu. Di samping pengurangan pekerja, Finnair juga akan menjalankan perubahan struktur yang lain dan hari ini syarikat itu telah mengemas kini sasaran simpanannya dari € 80 juta kepada € 100 juta.

Finnair, yang majoritinya dimiliki oleh negara Finland, membuat pengurangan 90% penerbangannya pada 1 April akibat daripada perintah berkurung yang dikuatkuasakan hingga perjalanan penumpang antarabangsa terpaksa dihentikan.

Tambahan daripada itu, syarikat tersebut juga terkesan akibat daripada penurunan lalu lintas jarak jauh, termasuk penerbangan antara Helsinki dan Asia merupakan bahagian penting dalam strategi pertumbuhan kumpulan ini dalam dekad yang lalu.

Sehubungan dengan itu, mereka telah pun menawarkan saham bernilai € 500 juta pada bulan Jun untuk meningkatkan kecairan.

Lebih malang lagi, kerajaan Finland kini memperketat sekatan perjalanan bagi membendung penularan wabak COVID-19 pada minggu lalu khususnya di EU, melarang pelancong dari semua negara kecuali segelintir negara anggota.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat