Fokus Laporan Ekonomi Hari Ini

82

Fokus Laporan Inflasi Zon Eropah

Pasangan matawang EUR/USD akan jadi tumpuan utama pada hari Jumaat ini berikutan pengeluaran data inflasi awal dijangka akan menunjukkan harga pengguna meningkat lebih cepat pada bulan September, diikuti bacaan 1.5 peratus pada bulan Ogos lalu.

Ahli ekonomi menjangkakan bacaan indeks harga pengguna (CPI) naik 1.6 peratus bagi bulan September dalam unjuran tahun ke tahun (y/y)

Kadar inflasi dilihat sedang bergerak ke arah sasaran 2 peratus bank pusat Eropah (ECB), dan mungkin sasaran ini dijangkan akan tercapai dalam tempoh masa sederhana.

Walau bagaimanapun, hal ini tidak menghalang para pelabur untuk membeli Euro berikutan ECB mungkin akan mulakan pengurangan pembelian bon mereka lebih awal daripada jangkaan.

.EUR/USD tutup pada harga 1.1782, naik 0.32 peratus pada sesi lalu.

Data pertumbuhan ekonomi di UK

Ahli ekonomi menjangkakan kenaikan pada bacaan terakhir KDNK suku tahun ke dua kepada 0.3% bagi suku tahun yang lalu.

Sebahagian penganalisisi pula meramalkan pertumbuhan ekonomi UK akan ditekan berikutan kadar perbelanjaan sektor swasta semakin perlahan dan jatuh ke paras terendah dua tahun lalu, menyebabkan perbelanjaan dan pelaburan kerajaan akan bertanggungjawab memastikan pertumbuhan KDNK negara.

Penganalsis daripada HSBC mengatakan, “Kita akan melihat defisit pada akaun semasa dan nisbah simpanan. Sebelum ini bacaan menunjukkan penurunan 1.7 peratus pada suku tahun pertama (Q1), yang mana tidak dijangkakan berikutan penilaian sendiri cukai pendapatan yang tinggi pada Q1 mengurangkan jumlah wang simpanan isi rumah (disposable income)”.

Pasangan matawang GBP/USD semalam meningkat 0.32 peratus kepada 1.3430

Jumlah penggalian Baker Hughes 

Jumlah kiraan aktiviti penggalian minyak mingguan oleh Baker Hughes akan dikeluarkan malam ini. Bacaan ini akan memberi petunjuk baru terhadap pengeluaran dan permintaan minyak di US selepas bilangan pelantar yang aktif semakin menyusut beberapa minggu lalu

Perkiraan jumlah penggalian ini penting pada industri minyak yang menjadi proksi kepada pengeluaran minyaj dan juga permintaan dalam perkhidmatan.

Pada Khamis lalu, minyak WTI tutup $51.56, kekal dengan kenaikan empat minggu berturut-turut didorong oleh jangkaan permintaan minyak global yang meningkat dapat mengimbangi semula pasara, menolak harga lebih tinggi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat