FOMC : Fed Jangkakan Tiada Kenaikan Kadar Faedah Sehingga 2022, Unjuran Ekonomi Suram

557

Federal Reserve (Fed) AS memutuskan untuk mengekalkan kadar faedah tidak berubah dan memberi indikasi bahawa pihaknya bersedia untuk terus menyokong pemulihan ekonomi dari krisis COVID-19 dengan menetapkan kadar di tahap terendah sehingga sekurang-kurangnya tahun 2022.

Dalam kenyataan susulan, Fed menyatakan bahawa keadaan kewangan telah bertambah bail, menunjukkan keyakinannya terhadap pemulihan ekonomi AS. Selain menetapkan kadar faedah pada julat sasaran 0 hingga 0.25%, Fed juga komited untuk meningkatkan pembelian asetnya untuk beberapa bulan akan datang.

Unjuran ‘dot plot’ menunjukkan kadar faedah dijangkakan kekal berhampiran paras sifar sehingga tahun 2022.

Sementara itu, dalam unjuran pertumbuhan terbaru, pembuat dasar Fed meramalkan bahawa Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) AS akan menguncup 6.5% pada 2020, tahun yang menyaksikan kelumpuhan aktiviti ekonomi yang belum pernah terjadi sebelum ini.

Pada tahun 2021 pula, ekonomi pula dijangkakan akan menunjukkan kenaikan sebanyak 5% dan diikuti dengan pertumbuhan 3.5% pada 2022, di mana kedua-duanya jauh di atas trend ekonomi jangka panjang.

Kadar pengangguran pula diunjurkan meningkat 9.3% pada tahun 2020, sebelum beransur-ansur menurun kepada 6.5% pada 2021 dan 5.5% pada akhir 2022. Kira-kira 20 juta orang telah kehilangan pekerjaan sejak Februari dan Pengerusi Fed, Jerome Powell mengakui bahawa mereka perlu mengambil masa bertahun-tahun untuk mendapatkan pekerjaan.

Sementara kadar inflasi pula diunjurkan lebih rendah dengan jangkaan ia akan meningkat hanya 0.8% pada tahun ini berbanding sasaran bank pusat pada 2%, dan mencatatkan peningkatan sederhana hingga 1.7% pada akhir tahun 2021.

Powell menyatakan unjuran ini dibuat dengan jangkaan umum pemulihan ekonomi bermula pada separuh kedua tahun ini dan akan berlangsung untuk beberapa tahun akan datang, disokong oleh kadar faedah yang masih berada di tahap semasa.

Berikutan kenyataan dovish Federal Reserve dan unjuran pertumbuhan ekonomi yang suram itu, US dolar terus menerima tekanan untuk didagangkan lebih rendah berbanding matawang utama lain.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat