Gabungan AI & Blockchain Makin Dibicarakan, Apa Kebaikannya?

471

“Wow rupanya banyak manfaat dapat kalau gabungkan AI dan Web3.”

Sistem Artificial Intelligence (AI) bergantung pada sejumlah besar data yang boleh dieksploitasi bagi kecurian atau buli siber, tetapi blockchain mampu menyelesaikan krisis itu susulan ia dapat meningkatkan kepercayaan dan privasi dalam AI sekali gus mencabar monopoli teknologi.

Suka dimaklumkan pembiayaan modal teroka (VC) dalam startups Web3 dan AI telah melepasi $637 juta pada 2023, di mana gabungan tersebut berjaya muncul sebagai pilihan utama untuk pelabur dalam startups blockchain.

Jadi di sini dapat dilihat startups yang bekerja di intersection blockchain dan AI untuk membangunkan tools writing code, penyimpanan data decentralized, infrastruktur pengiraan AI, ketulenan content, privasi dan penyelesaian keselamatan Web3 didayakan AI terus menerima sokongan pelabur.

Sejak lima tahun lalu, bilangan penerbitan penyelidikan, paten dan aktiviti GitHub berkaitan blockchain dan AI telah meningkat secara berterusan susulan terdapat lebih 5,600 penerbitan penyelidikan yang memfokuskan pada kedua-dua perkara itu dalam tempoh ini.

Rentetan itu, nilai token berkaitan AI telah mengalami pertumbuhan ketara apabila minat dan keyakinan semakin meningkat terhadap AI on-chain manakala modal pasaran bagi 15 token berkaitan AI teratas pula cecah $12 bilion menjelang 31 Disember 2023 iaitu pendakian 443%.

Blockchain boleh berfungsi sebagai sumber data yang boleh dipercayai untuk AI, meningkatkan faktor penting seperti kepercayaan dan privasi data tanpa perantara sebaliknya AI pula punyai potensi ubah rangkaian serta aplikasi decentralized sehingga memacu penggunaan meluas teknologi Web3.

Tiga aplikasi utama AI untuk menambah baik infrastruktur Web3 utama ialah kontrak pintar intelligent juga dikenali sebagai kontrak pintar berasaskan AI, protokol pintar juga dikenali sebagai pendekatan berasaskan AI pada mekanisme konsensus dan penyelesaian keselamatan Web3 berasaskan AI.

Dalam konteks DeFi, algoritma AI boleh memainkan peranan penting dalam menilai profil risiko peminjam dengan mengesan corak tingkah laku penipuan, aktiviti perdagangan luar biasa, urus niaga berisiko tinggi dan address yang mencurigakan.

Bukan itu sahaja, bot dagangan dikuasakan AI dan analitik ramalan digunakan untuk meningkatkan keputusan perdagangan, memanfaatkan arah aliran pasaran, menganalisis keadaan pasaran masa nyata dan bantu platform DeFi dalam membuat penilaian risiko.

Sementara pengurusan portfolio dipacu AI boleh digunakan untuk mengoptimumkan peruntukan aset on-chain dan prestasi portfolio manakala infrastruktur pembayaran didayakan AI dapat benarkan AI agents buat pembayaran bagi pihak pengguna mengikut peraturan serta strategi yang ditetapkan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat