GBP/USD Masih Bertahan Dari Terjerumus Bawah $1.2700

172

Carta pasangan mata wang GBP/USD terselamat dari alami kejatuhan lebih parah apabila harga kembali paparkan lantunan semula pada dagangan Khamis semalam.

Pelabur sememangnya sudah bersedia menjangkakan penyusutan Pound untuk berlaku berikutan bank pusat England (BOE) telah memberi isyarat untuk beralih kepada pelonggaran dasar monetari mereka.

Namun, US dolar merubah situasi apabila kembali melemah semula semalam didorong oleh data ekonomi Amerika Syarikat (AS) yang diterbitkan.

Penguncupan pada angka pertumbuhan ekonomi AS bagi suku pertama serta bacaan data lain yang merosot, kembali meningkatkan harapan untuk Federal Reserve (Fed) melaksanakan pemotongan kadar faedah.

Justeru, dapat diperhatikan berlaku lonjakan semula harga pada carta GBP/USD semalam setelah corak penurunan yang dipaparkan sebelum itu.

Penurunan harga telah menguji zon penting pada 1.27000 namun setelah cubaan untuk melanjutkan ke paras lebih rendah gagal, harga dilihat membuat kenaikan semula ke paras sekitar 1.27470.

Harga sedikit melepasi garisan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta GBP/USD itu untuk memberi isyarat awal perubahan trend bullish sedang berlaku.

Harga sedikit merendah di sekitar 1.27200 di sesi Asia pagi ini (Jumaat), namun jangkaan untuk harga meneruskan kenaikan masih ada.

Sasaran kenaikan yang diteruskan adalah untuk mencapai semula paras ketinggian 1.28000 yang merupakan zon rintangan penting buat harga.

Jika zon tersebut berjaya dilepasi, paras ketinggian terbaru 10 minggu bakal dicatatkan dengan sasaran akan beralih pula kepada 1.29000.

Sebaliknya, jika harga susut lebih rendah di bawah zon 1.27000, ini akan menandakan pergerakan bearish harga akan diteruskan semula.

Lanjutan penurunan harga akan menjangkakan paras sekitar 1.26000 untuk dicecah sekiranya US dolar berjaya mengukuh dengan lebih ketara selepas ini.

Lihat gambar carta harga pasangan GBP/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat