GBP/USD Mencanak 240 Pips Ke Paras Tertinggi Terbaru 9 Minggu!

214

Carta harga pasangan mata wang GBP/USD pamerkan lonjakan ke paras ketinggian terbaru semalam dengan kenaikan harian mencecah hingga 240 pips!

Pada sesi Eropah semalam, pergerakan harga masih perlahan dengan reaksi data pekerjaan UK yang diterbitkan dilihat tidak memberi impak.

Namun situasi bertukar rancak pada sesi berikutnya apabila tumpuan pasaran terarah kepada data inflasi Amerika Syarikat (AS) yang terbaru.

Bacaan inflasi tahunan turun ke paras 3.2% untuk Oktober, lebih rendah berbanding ramalan 3.3%, serta kembali perlahan daripada 3.7% yang dicatatkan pada September.

Ini telah memberi kesan penyusutan yang ketara terhadap US dolar sekaligus memberi ruang untuk Pound meningkat.

Pelabur akan berwaspada untuk pergerakan Pound di sesi Eropah sebentar lagi dengan tumpuan akan terarah kepada data inflasi UK yang bakal diterbitkan.

Sementara di sesi New York, beberapa data ekonomi AS akan diperhatikan termasuk data jualan runcit dan iindeks harga pengeluar (PPI).

Jika diperhatikan pada carta GBP/USD semalam, harga yang pada mulanya berlegar perlahan di zon 1.23000 kemudiannya telah melonjak hingga menembusi zon rintangan minggu lalu pada 1.24000.

Seterusnya, kenaikan diteruskan lagi hingga mencapai puncak terbaru pada 1.25000 yang juga merupakan antara paras tumpuan harga.

Mencapai ketinggian tersebut, harga telah mencatatkan paras tertinggi terbaru untuk tempoh dagangan 9 minggu.

Pergerakan harga perlahan di sekitar 1.25000 bersambung pada sesi Asia pagi ini, namun pelabur akan menjangkakan kenaikan lebih tinggi diteruskan dengan momentum yang telah dipaparkan semalam.

Jika tembus 1.25000, kenaikan dilihat akan menuju pula ke paras ketinggian 1.26000 atau seterusnya zon 1.27000 yang menjadi tumpuan pada dagangan Ogos lalu.

Namun jika berlaku penurunan semula, harga berkemungkinan akan memberi reaksi pada zon 1.24000 untuk petunjuk pergerakan selanjutnya.

Jika tembus ke bawah, penurunan boleh mencecah semula sekitar 1.23000 sebelum isyarat perubahan trend akan diperhatikan.

Lihat gambar carta harga pasangan GBP/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat