GBP/USD Meneruskan Kenaikan Pada Sesi Asia Melepasi Paras Ketinggian Minggu Lalu

380

Perkembangan di Britain kekal positif dengan tinjauan undian pilihan raya UK masih lagi didahului oleh Parti Konservatif Kerajaan yang dipimpin oleh Perdana Menteri Boris Johnson.

Tindaka ketua Parti Brexit, Nigel Farage untuk berundur dari bertanding pada kerusi pilihan raya dilihat telah memberi laluan untuk Parti Konservatif kerajaan memenangi majoriti pilihan raya pada Disember.

Sentimen yang kekal positif ini telah mendorong pengukuhan dagangan Pound Sterling sejak minggu lalu khususnya berbanding matawang utama dolar Amerika Syarikat.

Ekoran ketidaktentuan rundingan dagang Amerika Syarikat dan China yang membuatkan pelabur kekal berwaspada telah menjejaskan dagangan dolar USD dalam pasaran.

Walaupun begitu, pegawai-pegawai di Amerika Syarikat masih memberikan kenyataan yang optimis untuk perjanjian bersama China bakal ditandatangani dalam usaha untuk meredakan kebimbangan dalam pasaran.

Meneliti pergerakan harga pada carta pasangan matawang GBP/USD pada Jumaat lalu, harga yang bergerak mendatar pada zon RBS (resistance become support) sekitar paras 1.28800, kemudiannya telah meneruskan ke paras tertinggi mingguan hampir menyentuh paras 1.29200.

Bersambung pada sesi pasaran Asia hari ini untuk dagangan permulaan minggu, harga menyambung kenaikan minggu lalu walaupun pergerakan harga masih perlahan.

Kenaikan dilihat menuju zon resistance sekitar 1.29700 untuk menguji paras ketinggian harga yang dicapai pada awal dagangan November.

Seterusnya, harga akan menguji paras ketinggian pada 1.30000 yang dicapai pada Oktober lalu di mana merupakan paras ketinggian terbaru dicatatkan sejak Mei.

Namun, jika sebarang perkembangang kurang baik di Britain dilaporkan, harga bakal kembali menjunam semula menguji zon RBS 1.28800 sebelum menuju paras sekitar 1.28200.

Penurunan lebih rendah akan menguji kembali zon support yang berada pada1.27700, paras terendah semasa yang dicecah pada dua minggu lalu.

Lihat gambar carta pasangan matawang GBP/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat