GBP/USD Sambung Melantun Di Awal Minggu, Tumpuan Terarah Pada Data Inflasi AS

206

Gagal untuk mengekalkan momentum pengukuhan selepas data NFP, mata wang US dolar bergerak suram pada sesi dagangan awal minggu memberikan ruang kepada mata wang utama yang lain termasuk Pound untuk catatkan peningkatan semalam.

Pertumbuhan pekerjaan NFP Amerika Syarikat (AS) yang meningkat lebih tinggi berbanding jangkaan pada bulan Julai telah mencetuskan lonjakan nilai US dolar berjaya di sesi akhir dagangan minggu lalu.

Membuatkan pelabur berwaspada terhadap pergerakan US dolar di awal minggu, tumpuan pasaran dilihat mula terarah kepada terbitan data inflasi AS pada Rabu dengan jangkaan angka yang menyusut.

Pelabur sedang mula menjangkakan Federal Reserve (Fed) untuk meneruskan kenaikan kadar faedah yang agresif sebanyak 75 mata asas pada mesyuarat yang terbaru, berbanding sebelum ini yang menjangkakan untuk kenaikan kadar akan diperlahankan.

Sementara mata wang Pound pula dilihat bakal dipacu oleh terbitan data keluaran dalam negara kasar (GDP) UK pada penghujung minggu ini dengan ramalan berlakunya penguncupan ekonomi untuk bulan Julai dan juga untuk suku kedua.

Jika diperhatikan pergerakan harga bagi pasangan mata wang GBP/USD semalam, pada pembukaan sesi dagangan awal minggu harga dilihat menyambung kenaikan selepas lantunan harga pada Jumaat lalu yang mencecah zon support pada 1.2000.

Kenaikan harga dilihat melepasi paras 1.21000, namun gagal untuk mengatasi kejatuhan harga yang dipamerkan ketika laporan data pekerjaan NFP pada penghujung minggu lalu, sebelum harga menutup dagangan sesi New York di bawah paras 1.21000 semula.

Bersambung pada sesi dagangan Asia pagi ini (Selasa), harga masih lagi bergerak mendatar di bawah paras halangan 1.2100 dan paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta harga GBP/USD memberi isyarat untuk harga kekal bergerak dalam trend bearish untuk menyambung corak pergerakan minggu lalu.

Sekiranya harga yang meneruskan penyusutan, zon sokongan harga pada 1.20000 akan kembali diuji pada minggu ini sebelum zon tersebut ditembusi untuk harga teruskan pergerakan trend bearish selanjutnya.

Penurunan lebih rendah harga dilihat akan menguji beberapa paras tumpuan pada 1.19400 dan 1.18800 antaranya sebelum mencecah ke zon support utama pada 1.18000 untuk catatkan paras terendah terbaru 4 minggu.

Manakala jika harga menyambung semula corak kenaikan semalam, paras halangan 1.21000 bakal dilepasi sebelum harga meneruskan peningkatan menuju pula 1.22000 untuk menguji paras rintangan tersebut selepas harga juga melepasi halangan MA50 untuk isyarat perubahan trend bullish.

Kenaikan yang lebih tinggi harga dilihat mensasarkan sehingga ke paras halangan 1.23000 untuk catatan paras ketinggian terbaru 1 minggu mengatasi kenaikan yang dipamerkan harga pada dagangan awal minggu lalu.

Lihat gambar carta harga pasangan GBP/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat