GBP/USD Tunjuk ‘Belang’ Setelah Dirangsang Untuk Melonjak Lebih Agresif

431

Menilai kepada carta harga pasangan matawang GBP/USD, pergerakan harga dilihat terus melonjak dengan agresif setelah menyentuh paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam.

Lonjakan yang dipamerkan turut mencapai zon RBS (resistance become support) 1.38000 dan telah menghasilkan kenaikan lebih 100 pips serta merekodkan paras tertinggi terbaharu bagi 4 minggu.

Memasuki ke sesi Asia hari ini (Rabu), harga tampaknya terus menyambung semula aksi cemerlang dengan corak uptrend selepas membuat sedikit penyusutan pada penghujung sesi dagangan Selasa.

Kenyataan hawkish yang dilontarkan oleh Gabenor Bank of England (BOE) baru-baru ini kekal memberi sokongan kepada matawang Pound untuk memperluaskan pengukuhannya berbanding matawang USD.

Di samping itu, para pelabur dijangka turut menantikan laporan data indeks harga pengguna yang digunakan untuk mengukur kadar inflasi UK yang akan diterbitkan pada sesi Eropah sebentar lagi.

Penerbitan dengan bacaan yang memberangsangkan secara tidak langsung bakal memberi petunjuk serta bayangan yang lebih meyakinkan kepada pelabur untuk Pound terus memapar penguasaan.

Sekiranya corak kenaikan yang dipamerkan berjaya diteruskan, tidak mustahil untuk pergerakan harga berupaya menggapai zon rintangan pada 1.39000 dan membentuk corak HH (higher high) terbaharu.

Peningkatan yang lebih ‘garang’ akan menyaksikan harga menguji zon rintangan yang kekal menjadi tumpuan pada 1.40000 susulan zon tersebut sering kali mengekang lonjakan harga pada sebelum ini.

Sebaliknya jika pergerakan harga kembali mencatat penurunan, zon RBS 1.37000 dijangka akan diuji semula sebelum kemungkinan harga bakal terus menyusut lebih rendah.

Penyusutan yang ketara akan memperlihatkan pergerakan harga mencecah zon RBS selanjutnya pada 1.36000 dan seterusnya bakal memberi isyarat awal untuk harga membuat perubahan trend semula.

Lihat gambar carta pasangan matawang GBP/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat