Gempar! Arab Saudi & 4 Negara Ini Akhirnya Sertai BRICS!

536

“Banyak negara dah sertai BRICS, adakah agendanya akan tercapai?”

Beberapa bulan selepas Sidang Kemuncak BRICS 2023, Menteri Luar Afrika Selatan Naledi Pandor memaklumkan bahawa Mesir, Ethiopia, Iran, Arab Saudi, dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) telah mengesahkan minatnya bagi menyertai Kumpulan BRICS.

Meskipun begitu, Presiden Argentina Javier Milei melalui Menteri Luarnya telah menolak jemputan daripada BRICS secara terang-terangan susulan daripada perubahan baru-baru ini dalam pentadbiran negara.

Keputusan Milei itu adalah sebagai sebahagian daripada perjanjian dibuatnya semasa kempen beliau di mana ia janji untuk menutup Bank Pusat Argentina dan memperdagangkan ekonomi serta pengurangan perbelanjaan 13% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebelum pertengahan 2025.

Milei ingin capai kejayaan itu menggunakan strategi seperti mengecilkan kerja awam, mengurangkan bilangan kementerian, menghapuskan subsidi serta sekatan modal, jadi beliau baru-baru ini laksanakan penurunan nilai dengan mengurangkan nilai mata wang fiat 50% berhubung USD.

Berbalik pada Kumpulan BRICS, mereka akan memberi tumpuan untuk memecahkan dominasi dolar Amerika Syarikat (AS) sebagai mata wang rizab global.

Mengalu-alukan lebih banyak negara yang mempunyai minat sama adalah salah satu cara ahli Kumpulan BRICS mencapai agendanya, di mana ia berpeluang kawal lebih banyak ambang ekonomi terutamanya dengan negara kaya minyak seperti Arab Saudi.

Suka dimaklumkan perdagangan antarabangsa telah pun mula berlaku susulan India dan UAE pada tahun lepas mentakrifkan semula hubungan perdagangan apabila rupee menggantikan dolar dalam urus niaga minyak mentah yang menandakan agenda de-dollarization BRICS.

Jadi di sini dapat dilihat Milei yang berundur daripada menyertai BRICS telah terbukti beliau adalah pro-Amerika sedangkan negara lain dalam perikatan itu tidak.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat