Gempar! BlackRock Terima $100K Untuk Spot BTC ETF!

506

“Wow adakah ini salah satu sebab harga BTC naik tinggi?”

BlackRock yang merupakan pengurus aset terbesar dunia telah menerima $100,000 dalam pembiayaan permulaan daripada pelabur tidak dikenali bagi spot Bitcoin (BTC) dana dagangan bursa (ETF) mereka pada Oktober 2023.

Menerusi pemfailan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) Amerika Syarikat (AS) baru-baru ini, pelabur bersetuju untuk beli 4,000 saham bernilai $100,000 pada 27 Oktober 2023 semasa harganya berada pada $25 sesaham.

Pembiayaan permulaan adalah membenarkan ETF membiayai creation units* yang mendasari ETF supaya saham boleh ditawarkan dan didagangkan dalam pasaran terbuka.

*Satu blok saham baharu yang dijual oleh syarikat ETF kepada peniaga broker untuk dijual di pasaran terbuka

Pemfailan terbaru oleh BlackRock juga telah mendedahkan butiran tertentu tentang rancangannya untuk membayar yuran penaja, di mana ia berhasrat meminjam BTC atau tunai sebagai kredit perdagangan daripada pemberi pinjaman kredit perdagangan secara jangka pendek.

BlackRock boleh mengecaj yuran mereka melalui pinjaman dan bukannya perlu menjual BTC yang merupakan aset ETF, jadi dengan cara itu mereka tidak dapat memberi kesan banyak pada harga aset digital tersebut.

Umum mengetahui cadangan “iShares Bitcoin trust” BlackRock akan melabur dalam BTC dan bukannya niaga hadapan yang terikat dengan kripto terkemuka dan merupakan salah satu daripada 13 aplikasi yang masih menunggu kelulusan kawal selia.

Memang tidak dinafikan SEC sebelum ini telah menolak permohonan spot BTC ETF, tetapi pakar pasaran meramalkan bahawa pengawal selia berkemungkinan besar akan meluluskan spot BTC ETF pertama di AS menjelang awal 2024.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat