Genting Plantations Menjadi 10% Pemegang Saham, Saham PUC Terus Mencanak!

200

PUC Bhd mempamerkan lonjakan yang agresif pada sesi dagangan hari ini setelah Genting Plantations Bhd, cabang perladangan kumpulan Genting menjadi sebahagian pemegang saham PUC sebanyak 10%.

Perkhabaran mengenai itu terus menyokong harga saham PUC untuk mencatat kenaikan ke paras tertinggi 21 sen pada perdagangan di Bursa Malaysia hari ini.

Setakat dengan 12.29 tengah hari, harga saham PUC kekal meningkat 9.09% kepada 18 sen sedikit menyusut setelah mencapai paras tertinggi 21 sen dengan 220 juta saham diniagakan.

Kenaikan tersebut juga telah memacu kaunter PUC untuk tersenarai di tangga ketiga sebagai kaunter paling aktif hari ini dengan memiliki permodalan pasaran bernilai RM221.39 juta.

PUC telah pun memetarai perjanjian langganan bersyarat dengan tiga syarikat berkaitan dengan cadangan penempatan 375.06 juta saham baharu pada 12.5 sen sesaham untuk peroleh RM46.88 juta.

GPVF Sdn Bhd, Matrix Edge Ventures Sdn Bhd dan KH Lim Capital Sdn Bhd merupakan tiga syarikat yang telah melaksanakan pembelian saham baharu itu.

GPVF merupakan unit milik penuh Kenyalang Borneo Sdn Bhd dan adalah unit milik penuh Genting Plantations telah memperoleh 162.53 juta uni saham dengan harga RM20.31 juta.

Pelaksanaan langkah kemasukan GPVF ke dalam PUC dilihat sebagai kumpulan Genting yang bergabung bagi usaha untuk mendapatkan lesen perbankan digital melalui PUC.

Menurut data laporan yang dikeluarkan, Genting Bhd adalah pemegang saham terbesar Genting Plantations yang memiliki pegangan saham sebanyak 55.4%.

Dalam pada masa yang sama, Genting Plantations pula melonjak 1.06% kepada RM7.60 dan Genting Bhd susut 0.39% kepada RM5.13.

Baru-baru ini, PUC telah membentuk sebuah konsortium untuk menawar lesen perbankan digital di bawah Bank Negara Malaysia (BNM).

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat