Gunakan Strategi Pelaburan Majikan, Wanita Ini Bergelar Jutawan Setelah Kematiannya!

2,653

Sylvia Bloom merupakan seorang gadis yang dilahirkan dalam sebuah keluarga miskin. Beliau merupakan anak kepada imigran Eropah Timur dan membesar di Brooklyn ketika Great Depression.

Walau bagaimanapun, Sylvia berjaya menerima tawaran untuk melanjutkan pelajaran di salah sebuah kolej yang terletak di Hunter. Setelah menamatkan pengajiannya pada tahun 1947, beliau bekerja di Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, sebuah firma guaman Wall Street.

Uniknya, beliau telah berkhidmat sebagai seorang setiausaha di firma berkenaan selama 67 tahun! Pada ketika itu, Sylvia banyak mempelajari tentang dunia pelaburan melalui pemerhatiannya terhadap strategi pelaburan yang digunakan oleh para peguam yang bekerja  di situ.

Di samping itu, sebagai seorang setiausaha, Sylvia banyak membantu majikannya dalam urusniaga saham. Jika majikannya membeli saham, beliau turut akan membeli saham yang sama tetapi dalam jumlah yang kecil bersesuaian dengan kadar gajinya.

Pada tahun 2016, Sylvia Bloom telah meninggal dunia pada usia 96 tahun. Apa yang mengejutkan ialah harta peninggalan yang tertulis pada wasiatnya adalah lebih daripada $8 juta sedangkan Sylvia dan mendiang suami, Raymond Margolies yang merupakan seorang bekas anggota bomba hanya tinggal di sebuah pangsapuri yang disewa.

Hakikatnya, hasil kekayaan tersebut diperolehi melalui pelaburan yang dijalankan oleh Sylvia secara rahsia melalui 3 firma pembrokeran dan 11 buah bank. Berdasarkan wasiat tersebut, sebanyak $6.24 juta akan diagihkan kepada Henry Street Settlement bagi membantu golongan pelajar yang kurang bernasib baik, yang merupakan derma tunggal terbesar yang dicatatkan dalam tempoh 125 tahun!

Selain itu, $2 juta akan diperuntukkan untuk pembiayaan biasiswa yang masih belum diumumkan.

Menurut David Garza, pengarah eksekutif Henry Street mendedahkan bahawa Sylvia Bloom merupakan seorang individu yang memiliki sifat empati yang sangat tinggi terutamanya kepada golongan yang memerlukan dan mahukan setiap orang mendapat hak yang sama rata. Sifat yang dimiliki oleh beliau berkemungkinan disebabkan oleh kelahirannya pada krisis ekonomi dunia terbesar yang menjadikan beliau seorang yang merendah diri dan menjalani kehidupan yang sederhana meskipun mempunyai kekayaan berjuta-juta.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat