Hampir Satu Tahun Telah Berlalu – Ini Perkembangan Matawang Crypto Facebook “Libra”!

634

Pada bulan Jun tahun lepas, Facebook telah mengumumkan matawang crypto yang diberi nama Libra. Dengan matawang digital ini, pengguna Facebook yang berjumlah jutaan pengguna dapat melakukan transaksi dengan menggunakan matawang crypto Libra dimana-mana sahaja di seluruh dunia.

Pengguna matawang crypto berasaskan sistem blockchain pada awalnya dijangka akan diterbitkan pada pertengahan tahun 2020. Matawang crypto Libra yang diumumkan oleh Facebook ini sangat menjanjikan pada awalnya dan mendapat sokongan daripada pelbagai syarikat gergasi dunia seperti Visa, PayPal, Mastercard, Kiva, Lyft, Uber, Women’s World Banking dan sebagainya .

Seperti awalnya dinyatakan secara bertulis matawang crypto ini tidak akan dikendalikan secara langsung dibawah Facebook, tetapi dibawah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) iaitu Rangkaian Libra. Sebanyak 28 syarikat termasuk syarikat gergasi yang telah disebutkan, syarikat-syarikat pelaburan, organisasi akademik dan NGO merupakan anggota Rangkaian Libra.

Walaubagaimanapun perkembangan matawang crypto Libra ini tidak seperti yang diharapkan, kurang dari satu tahun kemudian Visa, Mastercard dan Paypal semuanya telah meninggalkan projek tersebut. Satu-satunya saham berteknologi tinggi di Facebook yang masih berada di Persatuan Libra adalah Uber, Lyft, dan Spotify. Hal ini ada antara sebab utamanya kesemuanya syarikat itu memmpunyai hubungan dengan Facebook. Namun penganalisis berpendapat mereka tidak akan mempromosikan matawang crypto Libra.

Paypal merupakan antara syarikat gergasi pertama yang meninggalkan projek itu kemudia diikuti oleh Mastercard, Visa, Mercado Pago, eBay, Stripe dan Tempahan Holdings. Libra dijadual dilancarkan pada awal tahun 2020, tetapi pelancarannya masih menjadi persoalan kerana isu pengawalselia. Bukan itu sahaja, Mark Zuckerberg juga digugat dihadapan kongres mengenai kebolehpercayaan syarikat dalam mengendalikan data pelanggan.

Disisi lain penggubal dasar dari Rizab Persekutua dan BoE juga menimbulkan kebimbangan dari pengubahan wang haram, pengelakan cukai dan isu perlindungan data.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat