Harga Minyak Bercampur Dalam Pasaran Asia, Tumpuan Pada Ketegangan Politik Timur Tengah

71

Pasaran minyak bercampur pada hari Rabu berikutan turun naik harga minyak mentah global yang didorong oleh jangkaan laporan data permintaan China dan pengetatan pengeluaran. Dalam masa yang sama, terdapat peningkatan pengeluaran minyak mentah di U.S.

Pedagang memberi tumpuan terhadap ketegangan politik yang berlaku di Timur Tengah kerana khuatir ia akan memberi kesan pada perdagangan minyak.

Minyak mentah WTI (West Texas Intermediate) bagi kontak penghantaran Disember jatuh 0.19% setakat ini ke paras $57.09 setong. Harga semasa kini bergerak menghampiri paras tertinggi dua tahun lalu iaitu di $56.24 setong.

Minyak Brent pula yang didagang ICE Future Exchange di London kini berada di sekitar $63.70 setong iaitu meningkat sebanyak 0.24% setakat pukul 10.15 pagi. Harga ini menghampiri bacaan haraga tertinggi 2 setengah tahun lalu iaitu pada $64.65 setong.

Pasaran menjangkakan data perdagangan China yang bakal dikeluarkan akan menunjukkan pertumbuhan dalam import minyak mentah.

Dalam masa yang sama, sentimen pasaran didorong oleh usaha OPEC bersama Rusia dan 9 pengeluar utama lain yang telah berjanji menghadkan pengeluaran kepada 1.8 juta tong sehari (bdp) sejak Januari lalu dan bakal tamat pada Mac 2018. Mereka dijangka akan melanjutkan lagi tempoh perjanjian sehingga akhir tahun depan.

Di U.S pengeluaran minyak syal yang semakin meningkat sehingga mencapai 9.6 juta tong setiap hari memberi kesan kepada peningkatan harga.

Kini, pasaran memberi tumpuan terhadap ketegangan politik yang berlaku di Timur Tengah.

Menurut ANZ bank, pada ketika ini, pedagang sedang berhati-hati dan terdapat segelintir pedagang yang mundur sebentar daripada melakukan perdagangan di Timur Tengah bagi meneliti kesan-kesan ketegangan geopolitik yang semakin memuncak terhadap pasaran minyak.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat