Harga Minyak Kelapa Sawit Diramal Tinggi!

1,592

Fitch Solutions mengemaskini ramalannya terhadap harga minyak kelapa sawit kepada RM2,580 per tan pada tahun ini berbanding RM2,450 per tan sebelum ini, didorong oleh penurunan pengeluaran minyak sawit global dan permintaan import dari China serta India yang kembali pulih dengan kukuh.

Firma berkenaan dalam notanya hari ini menjangkakan harga minyak kelapa sawit akan terus meningkat pada bulan-bulan akan datang.

Menurut nota firma itu lagi, mereka telah meramalkan harga minyak kelapa sawit akan berada pada purata antara RM2,600 per tan pada baki tahun ini berbanding harga semasanya iaitu RM2,800 per tan.

Selain itu, Fitch Solutions juga menyatakan harga minyak kelapa sawit terbukti kukuh di tengah-tengah krisis Covid-19 dan berada pada landasan yang tepat untuk menjadi satu-satunya komoditi yang merekodkan purata tahun ke tahun yang lebih tinggi bersama beras, gandum serta kopi.

Ujar firma tersebut, harga minyak kelapa sawit akan melonjak tinggi disebabkan oleh penurunan penghasilan minyak sawit di peringkat global berikutan kesan kemarau yang menjejaskan tanaman kelapa sawit.

Permintaan import yang tinggi dari India dan China turut kembali pulih dari bulan ke bulan seperti direkodkan daripada Mei-Jun selepas kejatuhan mendadak terhadap permintaan akibat Covid-19 pada Januari hingga April.

“Secara keseluruhannya, faktor-faktor ini menyebabkan penyusutan inventori,” jelas firma itu.

Walaupun pengeluaran di peringkat global akan pulih dengan kuat pada tahun 2020/2021, Fitch Solutions berpendapat aktiviti ekonomi akan kembali lebih rancak pada tahun hadapan, dibantu oleh jualan oleh restoran dan penggunaan bahan bakar yang akan menyokong penggunaan minyak kelapa sawit.

Menurut firma itu lagi, pemulihan yang berterusan dalam import minyak sawit oleh India dan China serta pengeluaran biodiesel yang mengukuh di Indonesia akan membantu menyokong harga minyak kelapa sawit pada tahun hadapan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat