Harga Minyak Mentah Merosot, Kebimbangan Permintaan Atasi Bekalan Di Timur Tengah

189

Minyak mentah melanjutkan kerugian pada hari Rabu berikutan kebimbangan mengenai permintaan global kerana momentum ekonomi China lemah dan permintaan dalam simpanan komersial AS yang meruncing akibat konflik di Timur Tengah

Sementara itu, harga minyak mentah Brent untuk Jun turun 40 sen (0.44%) kepada $89.62 per tong dan harga WTI untuk Mei turun 48 sen (0.56%) kepada $84.88 per tong.

Harga minyak telah merosot setakat minggu ini apabila situasi ekonomi memberi tekanan ke atas pelabur. Ia juga mengekang keuntungan daripada ketegangan geopolitik dengan pasaran kini meninjau bagaimana Israel mungkin bertindak balas terhadap serangan Iran baru-baru ini.

Di China, pengimport minyak terbesar dunia alami perkembangan dalam ekonomi lebih cepat daripada jangkaan pada suku pertama 2024. Namun, beberapa data untuk Mac seperti pelaburan hartanah, jualan runcit dan keluaran perindustrian menunjukkan bahawa permintaan dalam negeri kekal lemah.

Di Timur Tengah, mesyuarat kali ketiga kabinet perang Israel yang ditetapkan pada Selasa untuk memutuskan tindak balas terhadap serangan langsung pertama Iran ditangguhkan sehingga hari ini. Amerika Syarikat kekal untuk meminta kedua-dua negara kembali meredakan ketegangan di Timur Tengah.

Penganalisis bagaimanapun tidak menjangkakan serangan peluru berpandu dan dron Iran yang tidak pernah berlaku sebelum ini ke atas Israel akan mendorong tindakan sekatan dramatik ke atas eksport minyak Iran daripada pentadbiran Biden.

Kerajaan AS kini boleh mengenakan semula sekatan minyak ke atas Venezuela pada Khamis yang seterusnya boleh mengetatkan bekalan di pasaran.

Pergerakan harga WTI dalam jangka pendek berkemungkinan terperangkap dalam julat sempit antara $83.20 hingga $87.70 disebabkan faktor bercanggah seperti jualan runcit China yang mengecewakan pada Mac dan premium risiko geopolitik masih kekal.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat