Hasil Bon AS Heret Emas Kekal ‘Humble’, Pasaran Beri Fokus Pada Ucapan Fed

316

Pasaran emas berundur pada hari Isnin berikutan peningkatan hasil bon Perbendaharaan AS selepas pegawai Federal Reserve (Fed) memutuskan untuk mengekalkan kadarnya tidak berubah dan menyemak kembali satu jangkaan pemotongan berbanding tiga untuk penghujung 2024.

Sementara itu, harga emas kini berada pada paras $2,320.45 iaitu naik sebanyak 0.06% sejak ia dibuka pada sesi awal dagangan pagi Selasa.

Buat masa ini, sentimen logam berharga itu berada pada mod defensif apabila hasil bon Perbendaharaan AS meningkat selepas Fed bernada hawkish. Namun, mata wang USD gagal meraih daya tarikan dan menjadi salah satu komoditi yang ketinggalan dalam forex.

Pada hujung minggu lepas, Need Kashkari mengetengahkan topik dasar monetari dengan mengatakan bahawa ramalan yang paling munasabah buat masa ini adalah Fed akan melonggarkannya sekitar 25 mata asas pada 2024.

Ucapan itu mendorong hasil bon AS kekal tinggi dan menjadikan komoditi emas kurang mendapat tarikan kerana kadar dana fed kekal tinggi.

Selain itu, pegawai Fed Patrick Harker pula berkata jika ekonomi berkembang seperti yang dijangkakan. Fed akan mempertimbangkan satu pemotongan kadar faedah pada 2024. Ia sedikit terhad dan tidak ketara bagi menyokong inflasi untuk susut ke 2%.

Bagi para trader emas, mereka perlu menyaksikan keluaran Jualan Runcit, Pengeluaran Perindustrian, Tuntutan Pengangguran Permulaan dan angka Indeks Pengurus Pembelian Global (PMI) S&P.

Data daripada Lembaga Perdagangan Chicago (CBOT) menunjukkan pasaran menjangkakan 35 mata asas pelonggaran sepanjang tahun melalui kontrak kadar dana pada Disember 2024.

Berita berkenaan tindakan Bank People of China yang menghentikan aktiviti pembelian jongkong selama 18 bulan turut menjejaskan logam berharga itu. Pegangan PBOC kekal stabil pada 72.80 juta troy auns emas pada bulan Mei.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat