Hati-hati Dengan Pergerakan Pasaran Hari ini

1,343

US dolar kehilangan momentum kenaikannya selepas mencatat kerugian lebih rendah pada sesi sebelum ini, dan menyaksikan matawang pound melonjak lebih tinggi sehingga mencecah tahap ketinggian terbaru hampir tiga tahun.

Penurunan dolar greenback ini mengejutkan memandangkan berlaku penjualan dalam saham AS yang biasanya mendorong kenaikan matawang itu. Namun, disebabkan sedikit penyusutan dalam hasil bon 10 tahun, USD gagal mengekalkan pengukuhan.

Selain itu, kemerosotan ini  didorong oleh data terbaru yang diterbitkan, di mana tuntutan pengangguran tanpa dijangka lebih lemah dari jangkaan dengan mencatatkan lonjakan sebanyak 861,000 daripada 793,000 pada minggu lepas.

Kemerosotan dolar greenback telah memberi manfaat untuk matawang pound sterling melonjak tinggi menjelang penerbitan data jualan runcit, pembuatan dan perkhidmatan UK pada hari ini.

Para pelabur mula berkira-kira sama ada pasangan matawang GBP/USD akan memecah tembok 1.4000 susulan penerbitan data ekonomi petang ini meskipun pada hakikatnya terdapat jangkaan bacaan yang dicatatkan adalah lebih perlahan disebabkan pelaksanaan sekatan coronavirus di UK.

Sementara itu, matawang euro perlahan-lahan mendaki ke paras harga 1.21000 ketika pasaran turut menantikan penerbitan data PMI pembuatan dan perkhidmatan Zon Eropah pada petang ini.

Di sisi lain, dolar Aussie sedikit susut selepas didagangkan lebih tinggi pada Khamis yang didorong oleh data pekerjaan yang lebih kuat. Namun, data jualan runcit Australia yang diterbitkan pagi ini, malangnya menyebabkan dolar Aussie gagal mempertahankan pengukuhan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat