Hubungan Jepun-AS Menjadi Tumpuan Dalam Masa Terdekat, Begitu Juga Dengan Panggilan Telefon Ini!

51

Menteri Kewangan Jepun, Taro Aso bercakap melalui panggilan telefon bersama Steven Mnuchin yang baru mengangkat sumpah sebagai Setiausaha Perbendaharaan AS pada Khamis. Namun begitu, menurut seorang pegawai Kementerian Kewangan Jepun, mereka langsung tidak membincangkan isu matawang.

Dewan Negara AS mengundi pada Isnin bagi mengesahkan bekas pegawai di Goldman Sachs itu bagi mengisi jawatan Setiausaha Perbendaharaan. Pelantikan itu juga sekali gus menjadikan beliau individu yang bertanggungjawab dalam pentadbiran Trump untuk pembaharuan cukai, pembatalan kawal selia kewangan dan usaha diplomasi ekonomi.

Pasaran masih tidak mendapatkan butiran lanjut mengenai panggilan tersebut, namun pelabur dan pakar ekonomi akan meneliti hubungan antara kedua-dua negara tersebut bagi sebarang dasar perdagangan dan matawang.

Dalam pertemuan Perdana Menteri kedua-dua buah negara sebelum ini, Trump langsung tidak menyentuh isu dasar matawang walaupun telah menyuarakan kritikan terhadap penurunan Yen sebelum pertemuan itu dibuat.

Justeru, kebanyakan pegawai Jepun berharap agar kedua-dua negara dapat mengekalkan hubungan ekonomi yang baik. Walau bagaimanapun, sesetengah ahli ekonomi bimbang kerajaan AS masih kekal dengan pendirian untuk melaksanakan dasar perlindungan perniagaan.

Sebelum pertemuan dengan Abe, sesetengah penganalisis mengandaikan Trump mahu mengurangkan defisit perdagangan AS dengan Jepun apabila menyentuh jumlah eksport automotif AS yang rendah ke Jepun.

Bagi menjawab kenyataan tersebut, pegawai Jepun berkata bahawa dasar monetari yang digunakan Jepun bertujuan untuk menamatkan deflasi dan menegaskan bahawa Jepun tidak mengenakan sebarang tarif terhadap produk automotif AS yang diimport ke Jepun.

Terkini : Update Penting Ini Khas Buat Trader Logam Kuning!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat