Hubungan Semakin Keruh, Syarikat China Tangguh Penyenaraian Bursa AS

352

Tekanan hubungan yang meningkat antara dua ekonomi terbesar dunia, China dan Amerika Syarikat (AS) telah mendorong kepada beberapa syarikat China untuk menangguhkan rancangan penyenaraian di Bursa AS.

Penurunan tahap keyakinan terutama dari tempoh awal perancangan lagi telah mendorong pengenalan rang undang-undang AS yang menyukarkan firma China untuk menembusi pasaran Amerika dan meningkatkan pemerhatian kawalan susulan daripada isu kewangan melibatkan pesaing Starbucks China, Luckin Coffee.

Ini juga membawa maksud jika hubungan AS dan China kekal keruh, secara tidak langsung akan memperlahankan penyenaraian syarikat China di AS.

Pada tahun ini kumpulan firma China menyumbang peningkatan dana sebanyak $1.67 bilion menerusi tawaran awam (IPO) di New York dan bercadang untuk meningkatkan lagi sekitar separuh bilion di Bursa AS. Pada 2019, mereka berjaya mencatatkan peningkatan sebanyak $3.5 bilion.

Jika dibandingkan pada 2019, persoalan yang melibatkan penyenaraian AS pada tahun ini dilihat berkurangan untuk satu daripada empat firma kewangan di China.

Banyak syarikat yang  melaporkan untuk merancang penyenaraian AS kepada pengawal selia keselamatan China, menandakan peringkat awal proses yang kini menyasarkan penyenaraian di lokasi yang lebih dekat.

Proses penyenaraian mengambil masa sekurang-kurangnya beberapa bulan untuk disusun, melibatkan lantikan penasihat, penyediaan prospektus dan mendapatkan kelulusan undang-udang.

China Securities Regulatory Commission dan US Securities and Exchange Commission tidak memberi sebarang ulasan terhadap perkara ini.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat