Huh, Twitter Bakal Lancarkan ‘Shop’ Bagi Penggunanya?

145

‘Boleh jadi lubuk baju-baju bundle baru ni.’

Twitter Inc sedang bereksperimen untuk membolehkan syarikat-syarikat pamerkan 50 produk untuk dijual pada profil mereka.

Menurut kenyataan yang dibuat oleh Twitter pada Rabu, langkah tersebut adalah sebahagian rancangan syarikat untuk peroleh US$45 bilion dalam pasaran perdagangan sosial.

Tambahnya, ujian beta Twitter Shops buat masa ini hanya akan boleh digunakan oleh beberapa peniaga terpilih di Amerika Syarikat (AS) dan hanya boleh diakses menggunakan aplikasi Twitter iPhone sahaja.

Antara peniaga pertama yang menggunakan ujian beta Twitter Shops tersebut adalah pembekal peralatan nirwayar AS, Verizon yang menjual casing iPhone dan pengecas nirwayar pada Rabu lalu.

Sebagai makluman, langkah yang diambil oleh Twitter tersebut seolah-olah mengikuti Facebook dan Instagram milik Meta Platforms Inc yang meneraju perdagangan sosial (Facebook Marketplace dan Instagram Shop), membolehkan peniaga tubuhkan kedai maya dan menjual produk.

Berbeza sedikit fungsi Twitter Shop, ia akan membawa pengguna ke website pedagang untuk membuat pembayaran selepas melihat produk.

Ia adalah perkembangan pada ciri yang diuji pada tahun lepas yang hanya membenarkan peniaga pamerkan 5 produk sahaja pada profil Twitter mereka.

Selain itu, pada tahun lepas Twitter juga telah menguji platform penjualan secara penstriman langsung (livestream shopping) dengan Walmart sebagai penguji beta pertamanya.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat