Huru-hara Dalam Pasaran, Ini Jadi Pada USD!

274
  • USD kekal kukuh
  • Minit mesyuarat FOMC jadi tumpuan
  • Euro alami kejatuhan harian terbesar

Dolar Amerika terus didagangkan lebih kukuh setelah melalui sesi dagangan yang ‘huru-hara’ pada pembukaan dagangan 2023.

Greenback melonjak lebih 1% dalam sekelip mata pada sesi Eropah dan pengukuhannya berterusan pada sesi New York, menyaksikan kebanyakan mata wang utama pula menjunam parah.

Namun, keuntungan yang dicatatkan sebelum ini berkurangan pada sesi Asia, di mana indeks dolar sedikit susut 0.2% pada sekitar harga 104.46.

Antara mata wang paling teruk terjejas adalah euro yang mencatat kejatuhan harian terbesarnya sejak Oktober ke paras terlemah 3 minggu berbanding US dolar.

Sementara itu, mata wang pound pula tanpa dijangka lebih berdaya tahan dengan  didagangkan stabil pada sesi Asia  setelah mengalami turun naik yang tidak menentu pada sesi terdahulu.

Menjejak pergerakan mata wang berkaitan komoditi, dolar Australia dan New Zealand masing-masing cuba untuk bangkit semula susulan junaman sesi sebelum ini.

Bagaimanapun, prospek menyuramkan terhadap ekonomi dan Covid-19 China membataskan pergerakan kedua-dua mata wang sensitif risiko itu.

Dalam pada itu, dolar Kanada malangnya gagal bangkit semula selepas diheret jatuh oleh penurunan dalam dagangan minyak mentah.

Pelabur kini mengalihkan tumpuan kepada penerbitan laporan minit mesyuarat polisi FOMC pada awal pagi Khamis (3.00 pagi waktu Malaysia).

Sebelum itu, pelabur terlebih dahulu akan diperlihatkan dengan keluaran data PMI pembuatan tinjauan ISM dan pembukaan pekerjaan JOLTS  Amerika Syarikat pada sesi New York.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat