Impian ‘Bitcoin City’ El Salvador Tertangguh, Keadaan Pasaran Sukarkan Bon Bitcoin

243

Usaha El Salvador untuk melancarkan bon Bitcoin bernilai $1 bilion terpaksa ditangguh ekoran daripada keadaan pasaran yang tidak menentu.

Keputusan tersebut diumum sendiri oleh Menteri Kewangan, Alenjandro Zelaya semalam.

Difahamkan bon tersebut sepatutnya dilancarkan pada sekitar 15-20 Mac tahun ini tetapi peperangan Rusia-Ukraine menyebabkan harga Bitcoin terkesan dan memaksa kerajaan menggubal semula perancangan mereka.

Tambah Zelaya lagi, pelaksanaan bon Bitcoin lebih baik jika berlaku antara tempoh Mac sehingga April, berbanding Mei dan Jun yang berpotensi menyebabkan perubahan pasaran mendadak.

Manakala September pula sukar untuk menaikkan kadar bon melainkan kerajaan El Salvador menerima dana.

Bon Bitcoin dijangka akan menerima permintaan yang terlalu tinggi hingga mencapai $1.5 bilion, sekaligus berpotensi merealisasikan penubuhan Bitcoin City.

Sebagai rekod, Bitcoin City disokong melalui penjualan bon Bitcoin dan merupakan rancangan presiden El Salvador, Nayib Bukele yang pernah dibentangkan pada November 2021.

Separuh daripada hasil penjualan bon itu akan digunakan untuk membeli BTC dan selebihnya diperuntukkan untuk infrastruktur dan perlombongan Bitcoin yang dikuasakan oleh tenaga geoterma.

Walaupun usaha ini disuarakan oleh Bukele, penerbitan bon Bitcoin bukanlah di bawah tanggungjawab kerajaan, sebaliknya kepunyaan syarikat geoterma tempatan, La Geo.

Ketika penulisan, seunit BTC didagangkan pada $42,181.30, meningkat lebih 2% dalam 24 jam.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat