Impian BTC Tebus $22K Tidak Kesampaian, Harga BTC Jatuh Ke Paras Dagangan $18K Dalam Sekelip Mata!

468

Baru sahaja, pasaran bitcoin membuka minggu ini dengan prestasi yang baik sehingga BTC mencapai paras harga melebihi $20,000 semalam. Namun, nasib tidak menyebelahi pasaran, paras harga itu tidak berjaya dikekalkan.

Pada hari ini, harga Bitcoin telah jatuh merundum sehingga kehilangan hampir $2K nilai. Bukan sahaja BTC yang mengalami nasib ini, mata wang kripto lain juga telah beralih arah. Kripto WNT yang baru sahaja buat lonjakan 10%, mula mengalami kejatuhan.

Sejak kejatuhan harga minggu lalu kepada $18,100 didorong oleh kenaikan kadar faedah terbaru Fed AS, mata wang kripto utama mula bangkit sedikit dan didagangkan sideways pada $19,000. Bermula pada hari Isnin BTC telah menunjukkan tanda-tanda ‘bearish’ dengan merosot kepada $18,600. Walau bagaimanapun, aset kripto BTC itu kembali meningkat lebih daripada $1,500 pada hari Selasa.

Lonjakan ini mendorong para pelabur untuk mengambil keutungan dengan menjual pegangan mereka. Percubaan untuk memecah rintangan $21K sekali lagi gagal. Harga bitcoin terkini merosot kepada paras $19K selepas jatuh kepada $18,500.

Disis lain, Ethereum melonjak kepada $1,400 selepas beberapa hari bergelut pada paras harga $1,300. Walau bagaimanapun, penurunan lebih daripada 7% dalam tempoh 24 jam yang lalu telah mendorong kripto kedua terbesar kembali ke paras $1300.

Binance Coin, Cardano, Solana, Dogecoin, Polkadot, MATIC, dan Avalanche turut mengalami nasib yang sama. Ripple XRP yang menjadi harapan kebanyakan para pelabr mengalami nasib yang malang apabila, XRP turun lebih daripada 12% dalam sehari kepada $0.42.

Pasaran kripto telah kehilangan $70 bilion pada kejatuhan hari ini.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat