Import China Antara Faktor Yang Menyokong Pengukuhan Harga Minyak

48

Harga minyak mengukuh di awal dagangan hari Jumaat dengan bacaan pengeluaran dan bekalan minyak mentah US (WTI) yang jatuh, menunjukkan pasaran sedang ke arah pengimbangan semula.

Antara faktor yang menyokong permintaaan pasaran selain daripada pemotongan pengeluaran minyak oleh OPEC sejak awal tahun ini adalah import minyak oleh China yang semakin meningkat.

Pasaran hadapan minyak West Texas Intermediate (WTI) didagang pada paras $50.88 per tong pada jam 12.50 tengahhari, naik 28 sen, manakala minyak Brent pula naik 36 sen kepada $56.59

EIA semalam melaporkan penurunan bekalan minyak US sebanyak 2.7 tong dalam minggu yang berakhir pada 6 Oktober lalu kepada jumlah 462.22 juta tong. Manakala pengeluran minyak WTI pula susut 81,000 tong sehari (bdp) kepada jumlah 9.48 juta tong.

Import minyak daripada China mempunyai purata berjumlah 8.5 bdp antara Januari ke September dengan bulan September yang lalu menunjukkan peningkat melebihi 9 juta tong sehari, sekali gus menyokong pengukuhan harga minyak.

Penganalisis pelaburan daripada Rivkin Sekuriti Australia, William O’Loughlin berkata, “Pengimbangan semula pasaran minyak semakin signifikan sejak beberapa minggu yang lalu, walaupun masih ada baki perjalanan untuk mencapai semula paras purata 5 tahun yang lalu”.

Bernstein Research berkata mereka tidak menjangkakan bekalan minyak akan terus menyusut namun OPEC perlu melanjutkan had pengeluaran minyak mereka melebihi tempoh yang dijanjikan pada Mac 2018 supaya lebihan bekalan dapat dikurangkan.

“OPEC tidak akan mencapai paras bekalan normal sebelum perjanjian pemotongan minyak berakhir, namun jika dilanjutkan, kami yakin hal ini akan tercapai pada akhir tahun 2018.” tambah mereka (Bernstein).

Selain itu, para pelabur turut menantikan keputusan Presiden Trump adakah akan terus mengesahkan perjanjian nuklear Iran 2015 atau tidak. Trump dijangka tidak akan memperbaharui perjanjian yang perlu disahkan setiap 90 hari pada hari Ahad nanti.

“Sekatan US ke atas Iran akan memotong banyak perdagangan minyak. Sebelum ini kami melihat pemotongan sebanyak 1 juta tong sehari, namun kami tdak menjangkakan angka yang lebih besar tetapi tetap signifikan.” kata Presiden FGE, Jeff Brown.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat