Indeks Inflasi CPI Mendatar Pada Bulan September- Tingkatkan Harapan Pengurangan Kadar Faedah!

285

Harga pengguna (CPI) Amerika Syarikat dilaporkan mendatar pada bulan September berikutan kejatuhan dalam harga tenaga dan kereta terpakai.

Berdasarkan data yang dikeluarkan Jabatan Buruh, indeks harga pengguna yang mengukur pembayaran yang dilakukan oleh rakyat Amerika Syarikat dilaporkan tidak berubah pada bulan September selepas mencatat peningkatan sebanyak 0.1% pada bulan Ogos.

Harga teras yang tidak mengambil kira kategori makanan tenaga mencatat peningkatan sebanyak 0.1% pada bulan September berbanding bulan Ogos yang mencatat peningkatan sebanyak 0.3%.

Laporan yang dikeluarkan ini telah tersasar daripada jangkaan pakar ekonomi yang mensasarkan harga pengguna meningkat sebanyak 0.1% dan harga teras naik 0.2% pada bulan September.

Sepanjang 12 bulan, secara keseluruhan harga pengguna meningkat sebanyak 1.7% manakala harga teras telah naik 2.4% setahun. Pakar ekonomi menjangkakan, indeks harga pengguna akan meningkat sebanyak 1.8% dan 2.4% setahun bagi harga teras.

Bacaan inflasi ini dikeluarkan menjelang perjumpaan the Fed pada akhir bulan ini. Bank pusat sebelum ini telah mengurangkan kadar fedaral fund buat kali kedua pada tahun ini pada bulan September.

Disisi lain, dalam hari yang sama, Jabatan Buruh telah melaporkan bahawa jumlah tuntutan pengangguran mingguan jatuh sebanyak 10,000 unit bagi minggu yang berakhir pada 5 Oktober.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat