Indikasi Terkini – Fed Raphael Bostic Dedahkan Pandangan Mengenai Kadar Faedah Bagi Tahun 2022!

240

Presiden Bank Rizab Persekutuan Atlanta Raphael Bostic mengeluarkan kenyataan pada hari Isnin bahawa beliau menyokong tindakan untuk peningkatan enam kenaikan kadar pada tahun ini dan dua kali pada tahun 2023. Namun begitu kekerapan yang beliau utarakan adalah kurang daripada para penggubal dasar yang lain kerana kekhuatiran terhadap kesan terhadap ekonomi berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Beliau menyeru bahawa adalah penting untuk menangani ketidakseimbangan yang ketara antara penawaran dan permintaan buruh. The Fed pada minggu lepas menaikkan kadar faedah dalam suku peratusan kenaikan kadar pertamanya sejak 2018 sebagai langkah untuk menangani inflasi yang kini telah melebihi 6%.

Kebanyakkan para penggubal dasar the Fed melihat kadar faedah meningkat kepada sekurang-kurangnya kepada 1.9% menjelang akhir tahun, kadar yang bersamaan dengan peningkatan suku mata pada enam baki mesyuarat the Fed tahun ini.

Bostic berkata pada hari Isnin pasaran pekerjaan berada dalam keadaan ketat dan adalah penting untuk memulihkan keseimbangan kepada bekalan dan permintaan buruh. Tetapi beliau menambah bahawa beliau percaya pertumbuhan gaji yang tinggi semasa, yang secara keseluruhannya masih di bawah kadar inflasi, mencerminkan majikan cuba membantu pekerja daripada ketinggalan dalam gaji.

Ketua Fed Atlanta berkata konflik di Ukraine akan memberi tekanan ke atas harga komoditi seperti minyak dan gandum tetapi juga mempengaruhi rantaian bekalan. Kedua-dua keadaan ini berkemungkinan akan memburukkan lagi tekanan inflasi yang sudah sengit; Sebaliknya, risiko “berjalan kedua-dua arah,” dengan ketidakpastian yang disumbangkan oleh konflik berkemungkinan mengurangkan aktiviti ekonomi, katanya.

Para pelabur akan memerhati dengan teliti untuk mendapatkan petunjuk baru mengenai kemungkinan kenaikan kadar di masa hadapan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat