Indonesia Yakin CBDC Sesuai Untuk Jelajah Metaverse

160

Negara Indonesia berganjak daripada zon selesanya dengan meneruskan rancangan untuk mewujudkan mata wang digital bank pusat (CBDC) sendiri yang dinamakan Digital Rupiah di bawah Projek Gamuda.

Menurut penerangan Gabenor Perry, Digital Rupiah dari segi infrastruktur dapat diintegrasikan, saling berhubung dan mampu dikendalikan bersama CBDC lain.

Tambahnya lagi, Digital Rupiah mereka dibenarkan untuk membeli sebarang produk dalam Metaverse mahupun berfungsi sebagai pembayaran rentas sempadan.

Sementara itu, perjanjian antara bank pusat berkaitan kadar pertukaran yang perlu digunakan untuk mata wang digital tersebut turut dilakukan dengan diturutsertakan juga pengendalian penyeliaan operasi bersama pengurusan risiko siber dan aliran modal.

Bank Pusat Indonesia juga dilaporkan akan melancarkan CBDC melalui tiga fasa berbeza, antara fasa pertamanya ialah mengenalpasti bentuk yang digunakan oleh bank lebih besar bagi memindahkan dananya.

Fasa seterusnya adalah menggunakan CBDC bagi memperluaskan pasaran wang antara bank serta operasi monetari dan pada fasa terakhirnya, Digital Rupiah akan tersedia kepada pengguna runcit bagi pembayaran pemindahan dana.

Rentetan itu, bank yang berhasrat menggunakan Digital Rupiah tersebut haruslah menukar rizabnya di bank pusat terlebuh dahulu, ulas ketua polisi sistem pembayaran Filianingsih Hendarta.

Diperjelaskan lagi, rakyat Indonesia akan diberi akses kepada CBDC untuk kegunaan runcit sementara bank pusat berperanan mengedarkan CBDC terus kepada para pengguna.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat