Industri ATM Kripto Terpaksa Berputih Mata, Salah Satu Pengendali ATM Bitcoin Terbesar Akhirnya Muflis!

1,731

Coin Cloud, yang merupakan salah satu pengendali ATM Bitcoin terbesar di Amerika Syarikat dan Brazil, memfailkan muflis pada tahun ini, meninggalkan hampir $500 juta dalam liabiliti. Musim sejuk kripto dan kejatuhan syarikat utama seperti FTX, Alameda Research dan Blockfi, antara lain, telah menyebabkan Coin Cloud menerima akibatnya.

Berdasarkan pemfailan Coin Cloud, pemiutang terbesarnya ialah Genesis Global Trading, anak syarikat Digital Currency Group, yang syarikat itu berhutang lebih daripada $100 juta untuk pinjaman tanpa cagaran. Sebaliknya, pemiutang kedua terbesarnya, Cole Kepro, berhutang kira-kira $8.5 juta, jauh berbeza daripada hutang yang terhutang kepada Genesis. Menurut Coin Cloud, syarikat itu mempunyai antara $50 juta dan $100 juta dalam aset daripada kira-kira 10,000 pemiutang.

Pada Januari 2022, Coin Cloud memperkenalkan dirinya sebagai pengendali terbesar mesin ATM kripto di A.S, setelah memasang lebih daripada 1100 ATM Bitcoin di seluruh dunia. Syarikat itu sedang mencari jalan untuk mengembangkan rangkaiannya ke rangkaian runcit utama AS, kerana permintaan untuk ATM Bitcoin telah meningkat semasa pandemik, jauh melebihi jangkaan syarikat.

Statistik Coin Cloud sendiri mendedahkan bahawa syarikat itu mengendalikan lebih daripada 5,000 ATM yang diedarkan antara AS dan Brazil, menyokong lebih daripada 40 mata wang kripto, termasuk Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash, Dogecoin dan banyak lagi. Selain itu, syarikat itu menawarkan bonus sehingga $25 dalam BTC untuk pelanggan yang membeli $150 dalam mata wang kripto melalui mana-mana ATM mereka.

Walau bagaimanapun, industri ATM mata wang kripto yang semakin meningkat mengalami kejatuhan mendadak pada pertengahan 2022 disebabkan sentimen kejatuhan yang bertalu-talu dan pembetulan harga Bitcoin (BTC), yang kehilangan kira-kira 70% daripada nilainya selepas mencapai paras tertinggi sepanjang masa sebanyak $69,000 pada November 2021.

Industri ATM mata wang kripto global kekal sebagai sektor yang berkembang dalam ekosistem kripto walaupun menghadapi kesukaran yang dihadapi oleh penyedia perkhidmatan semasa masa menurun baru-baru ini.

Menurut data CoinATMRadar, terdapat 33,281 ATM dipasang di AS, mewakili 86.8% daripada semua ATM Bitcoin di dunia, diikuti oleh Kanada dengan 2,554 ATM, bersamaan dengan 6.7% daripada jumlah keseluruhan ATM di seluruh dunia.

Walaupun pasaran dikejutkan dengan berita ini, permintaan untuk ATM mata wang kripto terus berkembang, dengan industri kekal sebagai pemain terkemuka dalam ekosistem kripto. Bilangan ATM kripto yang digunakan secara global masih agak kecil berbanding dengan bilangan ATM fiat, melebihi 3.2 juta mesin di seluruh dunia. Ini menyerlahkan potensi pertumbuhan dalam industri ATM mata wang kripto.

Disisi lain syarikat ATM kripto lain tidak melaporkan sebarang masalah kewangan. Malah, baru-baru ini, penyedia ATM kripto BitStop mendedahkan ia memperoleh Genesis Coin untuk meluaskan lagi jangkauannya, kini mengawal lebih 31.9% daripada semua ATM kripto di seluruh dunia.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat