Inflasi Di UK Dilihat Akan Semakin Menggerunkan! Ramalan OECD Buatkan Penggubal Dasar Tergamam

183

U.K. akan mengalami tahap inflasi tertinggi dalam kalangan semua ekonomi maju tahun ini, berdasarkan data daripada Organisasi Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD).

U.K. bersedia untuk melaporkan inflasi utama pada bacaan 6.9% tahun ini, melebihi purata OECD sebanyak 6.6% untuk 2023. Antara negara yang dianalisis dalam tinjauan ekonomi OECD terkini, hanya Argentina dan Turki dijangka mempunyai kadar inflasi yang lebih tinggi daripada U.K. pada tahun ini. Rusia yang dikenakan sekatan diramalkan akan mengalami inflasi di bawah 5.4% pada 2023.

Inflasi utama U.K. “diunjurkan akan perlahan berikutan penurunan harga tenaga dan turun hampir kepada sasaran menjelang akhir 2024,” kata OECD. “Inflasi teras dijangka berterusan berikutan inflasi perkhidmatan yang kukuh, hanya menyusut kepada 3.2% pada 2024.”

Ini menambahkan tekanan kepada Bank of England, yang menaikkan kadar sebanyak 25 mata asas lagi pada bulan Mei untuk menjadikan kadar faedah utama kepada 4.5%. Bercakap di hadapan penggubal undang-undang Britain, Gabenor Andrew Bailey bulan lalu berkata bahawa model ramalan bank itu tidak berfungsi dengan baik selepas bank pusat berulang kali gagal meramalkan beberapa kenaikan inflasi.

BoE dijangka menaikkan kadar semula apabila ia akan bermesyuarat pada 22 Jun. Dari segi jangkaan pertumbuhan, institusi yang berpangkalan di Paris itu berkata bahawa KDNK U.K. akan “sederhana” pada 0.3% tahun ini, tetapi akan meningkat kepada 1% pada 2024. Di samping itu, pengangguran dijangka meningkat kepada 4.5% pada 2024.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat