Inflasi Jerman Mula Perlahan, Adakah Ini Petanda Baik Buat Eropah?

192

Inflasi Jerman berkurangan untuk bulan kedua berturut-turut pada Disember berikutan kejatuhan harga tenaga dan pembayaran sekali sahaja oleh kerajaan bagi bil tenaga isi rumah, berada di bawah jangkaan walaupun penganalisis memberi amaran bahawa kelembapan berterusan bukanlah sesuatu yang pasti.

Harga pengguna Jerman, diselaraskan untuk dibandingkan dengan negara Kesatuan Eropah yang lain, meningkat sebanyak 9.6% setahun pada bulan Disember. Penganalisis disisi lain malah meramalkan inflasi tahunan Disember akan meningkat sebanyak 10.7%.

Oktober menyaksikan bacaan tertinggi dengan inflasi naik sebanyak 11.6%. Pada bulan November pula, peningkatan inflasi telah mula perlahan kepada 11.3%.

Berbanding dengan bulan November, harga menurun sebanyak 1.2%. Penganalisis menjangkakan kejatuhan 0.5% pada bulan sebelumnya.

Peningkatan tahunan telah didorong terutamanya oleh kos makanan dan tenaga yang lebih tinggi akibat perang di Ukraine.

Harga tenaga sedikit berkurangan pada Disember tetapi masih meningkat 24.4% berbanding tempoh yang sama tahun lepas, manakala harga makanan telah meningkat sebanyak 20.7%, menurut pejabat itu.

Harga tenaga sedikit berkurangan pada Disember tetapi masih meningkat 24.4% berbanding tempoh yang sama tahun lepas, manakala harga makanan telah meningkat sebanyak 20.7%, lapor jabatan perangkaan.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat