Inflasi Kekal Membimbangkan, Data Perbelanjaan Pengguna Ini Beri Indikasi Lebih Jelas!

484

Perbelanjaan pengguna A.S. meningkat lebih daripada jangkaan pada bulan Jun apabila rakyat Amerika membayar lebih untuk barangan dan perkhidmatan, dengan inflasi bulanan melonjak paling tinggi sejak 2005.

Perbelanjaan pengguna, yang menyumbang lebih daripada dua pertiga daripada aktiviti ekonomi AS, meningkat 1.1% bulan lepas, kata Jabatan Perdagangan pada hari Jumaat. Data untuk bulan Mei telah disemak untuk menunjukkan perbelanjaan memperoleh 0.3% dan bukannya 0.2% seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters malah meramalkan perbelanjaan pengguna akan meningkat sebanyak 0.9%. Data ini dirangkumi dalam laporan keluaran dalam negara kasar pendahuluan bagi suku kedua, yang diterbitkan pada Khamis semalam. Laporan itu menunjukkan perbelanjaan pengguna yang diselaraskan inflasi meningkat pada kadar paling perlahan dalam dua tahun di tengah-tengah kemerosotan dalam pembelian barangan, terutamanya makanan, kerana harga yang lebih tinggi.

Keluaran dalam negara kasar menguncup pada kadar tahunan 0.9% pada suku lepas selepas menurun pada kadar 1.6% pada suku pertama.

Inflasi meningkat pada bulan Jun. Indeks harga perbelanjaan penggunaan peribadi (PCE) melonjak 1.0% bulan lepas. Ianya merupakan peningkatan terbesar sejak September 2005 dan diikuti kenaikan 0.6% pada bulan Mei. Dalam tempoh 12 bulan hingga Jun, indeks harga PCE meningkat 6.8%, peningkatan terbesar sejak Januari 1982. Indeks harga PCE meningkat 6.3% tahun ke tahun pada bulan Mei.

Tanpa mengira komponen makanan dan tenaga yang tidak menentu, indeks harga PCE meningkat 0.6% selepas meningkat 0.3% pada bulan Mei. Indeks harga teras PCE meningkat 4.8% pada asas tahun ke tahun pada bulan Jun selepas meningkat 4.7% pada bulan Mei.

The Fed pada hari Khamis telah menaikkan kadar dasarnya sebanyak tiga perempat lagi daripada mata peratusan. Ia kini telah menaikkan kadar itu sebanyak 225 mata asas sejak Mac. Secara keseluruhan, ia membawa indikasi bahawa inflasi berkembang semakin pantas dan para pengguna semakin terkesan.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat