Inflasi Sri Lanka Capai 70.02%!

187

‘Rasanya Malaysia perlu bersyukur kadar inflasi tidak setinggi itu.’

Kadar inflasi tahunan Sri Lanka bagi bulan Ogos mencanak setinggi 70.02% tatkala negara malang tersebut diapit krisis kewangan serta kekacauan politik.

Berlatarbelakangkan situasi bankrap yang memaksa negara di Asia Selatan tersebut meminta bantuan kewangan luar, lonjakan pada harga makanan setinggi 84.6% berbanding setahun sebelum terus menjadi penyumbang utama inflasi.

Perkara ini secara tidak langsung juga menandakan pertumbuhan ekonomi Sri Lanka telah menguncup 8.4% dalam 3 bulan, tempoh sejak ia diisytiharkan bankrap.

Umumnya sejak penyebaran Covid-19 yang menyekat aktiviti pelancongan, sumber pendapatan Sri Lanka, berlaku lonjakan pada barangan import seperti bahan api  sehingga mencetus prostes rakyat.

Diapit juga dengan kekacauan politik yang melibatkan Presiden Gotabaya Rajapaksa melarikan diri sehingga menyebabkan kekosongan kuasa pemerintah, maka tidak hairan kadar inflasi mencapai angka 70.02%.

Dalam pada itu, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) terus memberi perhatian kepada Sri Lanka apabila mereka telah menyalurkan dana bantuan sebanyak $2.9 bilion pada bulan lepas.

Selain itu, kerajaan India juga dikatakan sedang membincangan rancangan untuk membantu Sri Lanka menstrukturkan semula hutang jangka panjang mereka.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat