Inflasi Sudah Mula Perlahan? Data PMI A.S Melonjak Tinggi Pada Bulan Februari!

649

Aktiviti perniagaan AS meningkat pada bulan Mac apabila pesanan melantun semula buat kali pertama dalam tempoh enam bulan, berdsarkan tinjauan pada hari Jumaat, yang juga mencadangkan bahawa inflasi boleh terus perlahan secara beransur-ansur.

S&P Global memaklumkan bahawa Indeks Keluaran PMI Komposit A.S., yang menjejaki sektor pembuatan dan perkhidmatan, meningkat kepada 53.3 bulan ini. Ini adalah bacaan tertinggi sejak Mei lalu dan diikuti bacaan akhir 50.1 pada Februari.

Ia adalah bulan kedua berturut-turut PMI kekal melebihi 50, menunjukkan pertumbuhan dalam sektor swasta. Satu ukuran pesanan baharu yang diterima oleh perniagaan swasta melonjak kepada 51.2 daripada 48.5 pada Februari. Ia adalah kali pertama sejak September perniagaan secara amnya melaporkan pertumbuhan dalam pesanan baharu.

“Bulan Mac setakat ini menyaksikan kebangkitan semula pertumbuhan ekonomi yang menggalakkan,” kata Chris Williamson, ketua ekonomi perniagaan di S&P Global Market Intelligence.

Kenaikan pesanan tertumpu dalam sektor perkhidmatan, dengan pesanan dalam pembuatan masih lemah, walaupun di luar paras rendah bulan sebelumnya. Keadaan kewangan yang semakin ketat baru-baru ini selepas kegagalan dua bank serantau memberi bayangan kepada prospek pertumbuhan pesanan. Terdapat kebimbangan bahawa pengetatan standard pemberian pinjaman oleh bank boleh menyebabkan kredit kurang tersedia untuk isi rumah dan perniagaan.

Disisi lain, The Fed telah menaikkan kadar faedah semalaman penanda arasnya sebanyak satu perempat daripada mata peratusan, tetapi menunjukkan ia berada di ambang menghentikan peningkatan selanjutnya dalam kos pinjaman, sebagai tanda kepada tekanan pasaran kewangan baru-baru ini.

Ukuran tinjauan harga yang dibayar oleh perniagaan untuk input menurun kepada 59.8 daripada 60.4 pada Februari. Menurut S&P Global, sementara kenaikan harga bahan mentah dan pembekal telah berkurangan, firma melaporkan bahawa upah gaji yang lebih tinggi meningkatkan beban kos.

Perkhidmatan, yang menyumbang sebahagian besar ekonomi, memacu inflasi domestik keseluruhan. PMI sektor perkhidmatan kilat tinjauan itu meningkat kepada 53.8 bulan ini, paras tertinggi sejak April lalu, daripada 50.6 pada Februari. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan PMI perkhidmatan meningkat kepada 50.5.

PMI pembuatan kilat pula meningkat kepada 49.3 yang masih lemah daripada 47.3 pada Februari. Ia kini telah menguncup selama lima bulan berturut-turut. Pakar ekonomi telah meramalkan indeks pada 47. Pesanan baharu turun untuk bulan keenam berturut-turut, walaupun kadar penurunan perlahan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat