Inflasi Telah Mula Rendah! Ini Beberapa Petunjuk Perlu Diketahui Para ‘Trader’

881

Inflasi Kesatuan Eropah telah menurun, dan laporan dalam bulan November itu membawa suatu berita baik. Inflasi utama turun kepada 2.4% dari tahun ke tahun, turun dari 2.9% pada Oktober dan di bawah jangkaan pasaran sebanyak 2.7%.

Penurunan yang ketara dalam harga tenaga merupakan pendorong utama penurunan yang signifikan. Inflasi teras, yang lebih tinggi daripada angka utama, turun kepada 3.6%, turun dari 4.2% pada Oktober dan di bawah jangkaan pasaran sebanyak 3.9%.

Laporan inflasi yang lemah mendorong  EUR/USD mengukuh sebanyak 0.74% pada hari Khamis, namun penganalisis berpandangan para penggubal dasar ECB akan teruja dengan data ini. Hal ini kerana ia menunjukkan bahawa pengetatan yang agresif terus mengawal inflasi.

CPI utama telah turun ke paras terendah sejak Julai 2021 dan hampir mencapai sasaran inflasi 2%. Walau bagaimanapun, CPI teras, yang tidak termasuk makanan dan tenaga dan merupakan petunjuk yang lebih baik, perlu turun dengan ketara sebelum ECB boleh mengatakan bahawa perjuangan melawan inflasi telah berakhir.

ECB telah memberi petunjukan bahawa mereka tidak merancang untuk mengurangkan kadar dalam masa terdekat. Ini telah menghasilkan jurang yang ketara dengan pasaran kewangan, kerana para pemain pasaran percaya bahawa ECB perlu bertindak balas terhadap penurunan inflasi dan pertumbuhan yang lemah dengan mengurangkan kadar.

Pasaran telah membawa jangkaan pengurangan kadar ke bulan April kerana laporan inflasi yang lemah.Waima begitu pada bulan yang lalu, pasaran telah menilai pengurangan kadar seawal bulan Julai. Perhatian tertumpu sama ada Presiden ECB Lagarde akan berpegang pada dasar faedah tinggi untuk lebih lama atau tidak?

AS akan minggu ini dengan data ISM Manufacturing PMI. Sektor pembuatan telah mengalami kemerosotan yang berpanjangan dan PMI telah menunjukkan penguncupan selama dua belas bulan berturut-turut. PMI dijangkakan akan meningkat kepada 47.6 pada November, berbanding dengan 46.7 pada Oktober. Bacaan di bawah 50 menunjukkan penguncupan.

Pelabur akan mendengar dengan teliti ucapan Jerome Powell pada jam 12 nanti, bagi mencari petunjuk terhadap keputusan kadar yang akan datang.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat