Ini 5 Perkara Utama Yang Perlu Anda Ketahui Berlaku Dalam Pasaran Kewangan Pada Hari Ini!

263

China mengumumkan lebih banyak langkah melonggarkan langkah kesihatan Covid-19 selepas data baharu menunjukkan dagangannya perlahan dengan ketara pada November. Pengeluaran iPhone Apple adalah salah satu yang terkesan. Bank pusat di Brazil dan Poland dijangka menghentikan kenaikan kadar faedah, tetapi Kanada bersedia untuk mengetatkan lagi dasar.

Tidak dilupakan Xi Jinping bakal melawat Arab Saudi pada berikutan kenaikan harga minyak telah mengurangkan keuntungan mereka bagi tahun ini setakat ini kerana kebimbangan kemelesetan ekonomi. Buat para pelabur dan pedagang, inilah yang anda perlu ketahui dalam pasaran kewangan pada hari Rabu, 7 Disember.

1. China semakin jauh daripada langkah Zero-COVID selepas kemerosotan perdagangan yang membimbangkan

Data perdagangan luar China menjelaskan mengapa Beijing tiba-tiba begitu berminat untuk melonggarkan strategi Zero-Covidnya.

Eksport jatuh 8.7% pada tahun pada bulan November, paling banyak sejak hari terburuk penularan wabak pada Mac 2020, manakala import jatuh lebih curam 10.6%. Kedua-dua angka itu nyata lebih lemah daripada ramalan penganalisis. Angka-angka itu banyak dipengaruhi oleh gangguan gelombang baharu Covid-19 tetapi juga oleh penurunan mendadak dalam permintaan global yang juga jelas dalam petunjuk seperti kadar penghantaran, yang kini turun 50% daripada puncaknya.

Kerajaan pusat di Beijing mengumumkan satu lagi pelan melonggarkan sekatan pada hari Rabu, ianya termasuk mengehadkan keupayaan pegawai kerajaan tempatan untuk sewenang-wenangnya mengunci perniagaan dan daerah kediaman, serta melonggarkan lagi keperluan ujian untuk masuk ke tempat awam.

2. Kanada dijangka bakal meningkatkan kadar sebanyak 50bps, tetapi yang lain mungkin telah mencapai kadar puncak, dimana data produktiviti A.S. jadi tumpuan

Pasaran A.S. telah menyatakan rasa bimbang terhadap kadar terminal yang lebih tinggi untuk penetapan. Disisi lain bank pusat di tempat lain mula mengambil langkah keluar dari brek.

Brazil dan Poland, yang kedua-duanya mula mengetatkan dasar monetari lebih awal daripada Rizab Persekutuan, dijangka mengekalkan kadar faedah utama masing-masing pada 13.75% dan 6.75%. Satu lagi penggerak awal Bank Rizab Australia telah menaikkan kadarnya dengan sederhana 25 mata asas pada hari Selasa.

Bank of Canada dijangka menaikkan kadar utamanya sebanyak 50 mata asas kepada 4.25%.

3. Pasaran saham dijangka dibuka lebih rendah sedikit

Pasaran saham AS dijangka dibuka lebih rendah kemudian cuba stabil selepas hari kedua berturut-turut kerugian besar di tengah-tengah kebimbangan bahawa Rizab Persekutuan mungkin menyebabkan kemelesetan dengan menaikkan kadar faedah melebihi 5% tahun depan.

Pasaran niaga hadapan Dow Jones turun 44 mata atau 0.1%, manakala niaga hadapan S&P 500 turun 0.2%, dan niaga hadapan Nasdaq 100 turun 0.3%. Tiga indeks tunai utama kehilangan antara 1% dan 2% pada hari Selasa.

4. Apple bergelut

Salah satu faktor terbesar di sebalik kemerosotan dalam eksport China ialah gangguan di kompleks kilang besar pembekal iPhone Apple Foxconn di Zhengzhou minggu lepas.

Norio Nakajima, Presiden pembekal utama Apple Murata Manufacturing, memberitahu Bloomberg pada hari Rabu bahawa beliau menjangkakan semakan ke bawah untuk pesanan, dengan risiko utama datang daripada pengguna A.S.

Saham Apple mengalami tekanan lanjut apabila Bloomberg melaporkan bahawa syarikat itu telah menolak tarikh pelancaran tentatif untuk kereta elektriknya setahun kemudian kepada 2026, selepas membuat kesimpulan bahawa teknologi sedia ada tidak akan membenarkan pemanduan autonomi sepenuhnya.

5. Minyak mengurangkan keuntungan China pada 2022 berikutan kebimbangan kemelesetan. Xi tiba di Riyadh

Harga minyak mentah menghapuskan keuntungan mereka untuk tahun ini sebagai tindak balas kepada data perdagangan China, yang menguatkan kebimbangan bahawa A.S. akan membawa dunia ke dalam kemelesetan tahun depan.

Pasaran niaga hadapan minyak mentah A.S. susut serendah $73.81 setong semalaman, manakala niaga hadapan Brent mencecah $79.03 setong sebelum pulih sedikit dalam dagangan Eropah.

Presiden China Xi Jinping dijangka tiba di Riyadh pada hari Rabu untuk rundingan dengan Arab Saudi dan negara Teluk lain, yang mungkin mempunyai implikasi kepada rancangan pengeluaran OPEC. Di A.S., sementara itu, data inventori mentah kerajaan dijangka menunjukkan data yang meningkat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat