Ini Adalah 2 Laporan Penting Di Amerika Yang Akan Memberi Impak Pada Pasaran Minggu Ini

61

Berikut adalah peristiwa penting dalam kalendar ekonomi Amerika Syarikat yang dijangka akan memberi impak besar kepada pasaran minggu ini.

Ulasan Terkini Pengerusi Fed

Janet Yellen dijadualkan untuk memberi ucapan di dalam persidangan komuniti bank anjuran Fed di St. Louis pada hari Rabu. Janet sebelum ini menyatakan perlunya bank pusat meneruskan kenaikan kadar secara beransur-ansur walaupun inlasi masih lemah. Pendirian terbaru beliau akan diteliti dan dikaji semula dalam ucapan minggu ini.

Selain Yellen, sebilangan ahli Fed berpengaruh yang lain seperti Fed New York (William Dudley), Fed Dallas (Robert Kaplan) dan Fed Philadephia (Patricck Harker) turut akan memberi ucapan mereka di waktu dan tempat yang berbeza dan dijangka akan menekan pandangan mereka terhadap dasar monetari berdasarkan unjuran ekonomi.

Komen daripada Gabenor Jerome Powell juga menjadi tumpuan penting selepas ada laporan mengatakan beliau sudah bertemu Presiden Trump pada hari Jumaat yang lalu bagi membincangkan kedudukan beliau sebagai calon pengerusi Federal Reserve seterusnya selepas penggal pengerusi Fed Yellen bakal tamat pada Februari 2018.

Laporan Pekerjaan US

Jabatan buruh US akan mengeluarkan laporan non-farm payroll (NFP) bagi bulan September pada hari Jumaat minggu ini.

Penganalisis menjangkakan pertumbuhan 100,000 pekerjaan pada bulan September, namun sedikit menyusut berbanding bacaan 156,000 pada bulan Ogos berikutan kesan daripada ribut Irma dan Harvey yang lalu. Kadar pengangguran dijangka kekal di paras 4.4%.

Fokus utama adalah kepada purata pendapatan per jam yang dijangka naik 0.2% pada bulan September diikuti bacaan bulan lalu yang meningkat  0.1%.

Laporan pekerjaan yang positif akan menunjukkan unjuran ekonomi yang lebih baik, mengukuhkan lagi jangkaan kenaikan kadar faedah akhir tahun ini. Namun, jika sebaliknya akan menambahkan lagi ketidaktentuan pada pandangan ekonomi, dan menyebabkan proses pengetatan polisi monetari terpaksa ditangguhkan lebih lama.

Antara laporan ekonomi lain yang penting di Amerika pada minggu ini adalah bacaan indeks pembuatan ISM, pertumbuhan sektor perkhidmatan, jualan kenderaan, tuntutan pengangguran mingguan, angka perdagangan bulanan serta tempahan perkilangan

Para pelabur juga akan terus meneliti berita-berita utama yang bakal dikeluarkan daripada Washington berkenaan reformasi cukai dan insurans kesihatan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat