Ini Adalah Berita Yang Akan Menentukan Masa Hadapan Ekonomi US

48

Presiden US, Donald Trump semalam berjanji bahawa rancangan reformasi fiskal yang akan dibentang pada hari ini (Rabu) akan mengandungi “pemotongan cukai yang besar” untuk kelas pertengahan dan juga syarikat, dan akan menghasilkan “trillion dolar” dalam pelaburan dalam ekonomi Amerika.

Hal ini tertangguh sejak beberapa bulan yang lalu, dan kini Trump menegaskan bahawa pelan baru akan dikeluarkan daripada Indianapolis pada hari ini, dirundingkan bersama pemimpin Kongres Parti Republik yang lain, dengan laporan yang “menyeluruh” termasuk “angka” kadar cukai yang khusus.

“Dokumen ini akan menjadi satu dokumen yang paling berkuasa,” jelas Trump, dengan jangkaan draf pembaharuan cukai akan dibentangkan malam ini semasa mesyuarat di White House bersama-sama anggota kumpulan parti politik daripada ahli jawatankuasa Dewan Means dan Abitrasi.

Trump berkata di bawah rancangannya, “majoriti rakyat Amerika kini hanya perlu mengisi satu muka surat borang pulangan cukai (tax return), tanpa memerlukan sebarang rekod-rekod lama atau kertas kerja tambahan,” dan hal ini menyebabkan proses menjadi “terlalu mudah”.

“Kedua, kami tidak akan memotong hanya sedikit tetapai akan membuat pemotongan cukai yang besar ke atas golongan kelas pertengahan, dan juga akan meningkatkan kredit bagi mereka yang mempunyai anak, “tambah beliau.

Republikan turut merancang untuk” menurunkan kadar cukai korporat, menghasilkan lebih banyak pekerjaan serta pendapatan yang lebih tinggi untuk rakyat Amerika. Trump menjelaskan, US mempunyai kadar cukai korporat tertinggi di dunia maju dan beliau ingin mengubah kadar tersebut menjadi antara yang terendah.

Syarikat-syarikat US sehingga hari ini telah membayar kadar cukai 35 peratus, dan Trump ingin menurunkannya kepada 15 peratus. Namun pada pertengahan bulan ini, Perbendaharaan US, Steven Mnuchin, mendapati bahawa matlamat tersebut sukar untuk dicapai namun akan cuba untuk mendapatkan penurunan kepada 20 peratus.

Trump menjangkakan jika rancangan Republikan ini berjaya mendapat sokongan, “pekerjaan akan mula kembali ke negara ini dari seluruh dunia” kerana akan ada struktur cukai “sangat berdaya saing”. Antara tujuan pembaharuan ini adalah supaya US dapat menarik semula kekayaan yang berjumlah billion dolar yang dilaburkan di luar negara.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat